Grad Visoko za obrazovanje izdvojio 3 miliona KM

????????????????????????????????????

Obrazovanje je ustavna nadležnost kantonalnih institucija imajući uvidu katastrofalno stanje u svim osnovnim školama na području grada Visokog i nikakva ulaganja od strane nadležnih kantonalnih institucija u periodu od 1995 -2013.godine, strateško opredjeljenje Grada Visoko bilo je stvoriti adekvatne uslove za naše učenike kroz ulaganja u školske objekte  i uređenje školskih dvorišta. Ostvarujući naš strateški cilj ulagali smo u sve osnovne i područne škole na području grada bez izuzetka, a s obzirom na zatečeno stanje školskih objekata koje je bilo ispod svakog nivoa dostojnog civiliziranog čovjeka morali smo početi od sanitanih čvorova, krovova, prozora pa sve do sportskih sala, svlačionica i školskih igrališta. U periodu od 2016 – 2019. godine ulagali smo u sve osnovne, područne i srednje škole.

Kontinuirano radimo na povećanju izdvajanja novčanih sredstava za obrazovanje, kroz subvenciju za prevoz đaka, studenata, stipendije za nadarene studente i učenike osnovnih i srednjih škola, jednokratne pomoći, te nagrade za učenike i studente, takmičenja i podršku za učenike generacije. Podrškom Grada obuhvaćeni su i prvačići za koje su tokom ovog perioda nabavljeni udžbenici i školski pribor.

Grad Visoko posvetio je posebnu pažnju djeci najmlađeg uzrasta odnosno predškolskoj djeci. Kako bi se predškolcima omogućili najbolji uslovi za boravak u vrtiću započeta je izgradnja nove zgrade gradskog vrtića.  Dosadašnja ulaganja u novu zgradu gradskog vrtića isključivo su realizovana donatorskim sredstvima. S obzirom na pozitivne trendove porasta broja djece koja pohađaju vrtić savremena zgrada biti će idealna za zdrav rani rast i razvoj naše djece.

Iako Grad Visoko nema izvornu nadležnost za škole u periodu 2021- 2024 godine nastaviti ćemo snažno poboljšavati uslove i materijalni status za naše predškolce, osnovce, srednjoškolce i studente jer je nerealno očekivati da će Vlada ZDK uz dosadašnji trend izdvajanja moći bilo šta značajnije napraviti u ovoj oblasti, a naša djeca ne mogu i ne trebaju čekati da se s vremena na vrijeme djelimično obnovi jedna škola, kakva je to bila praksa kantonalnih organa u oblasti školstva, koji 12godina grade školu u Moštru. Neophodan je sistematičan i sveobuhvatan pristup svim školama i predškolskim objektima jer sva djeca trebaju i moraju imati pravo na školovanje u odgovarajućim uslovima što će Grad Visoko nastaviti raditi u narednom periodu.

 

Press Grada Visoko