Gradonačelnik Mirza Ganić ugostio visočke proizvođače malina

Gradonačelnik Mirza Ganić se danas u svom kabinetu sastao sa predstavnicima Udruženja malinara „Viplod“ Visoko, te sa prof. dr. Adnanom Maličevićem sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu. Razgovarano je o aktuelnoj situaciji, kao i problemima s kojima se susreću visočki proizvođači maline, čiji je broj u proteklim godinama skoro prepolovljen, a jedan od razloga je nedostatak interesa i podrške tadašnje općinske i gradske administracije. Ipak, vrijedni proizvođači maline koji su uspjeli opstati odlučili su se ponovo aktivirati, ali i aktivirati udruženje, a tokom ove godine nije izostala ni podrška gradske administracije na čelu sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem, koja je u svrhu podrške izdvojila 40.000 KM.

– Riječ je o poljoprivrednoj grani koja ima perspektivu na području našeg grada, a bitno je da se proizvođači okupe oko udruženja i dobro uvežu, a naša podrška neće izostati. Strateški cilj je ojačati i povećati proizvodnju maline, te zaštititi proizvođače kroz udruženje, a svakako da je važna i edukacija koju također možemo obezbijediti. Ukoliko ispunimo pomenute uslove onda se možemo nadati da će se broj proizvođača vratiti na brojku od preko 600 koliko ih je bilo prije nekoliko godina. – kazao je gradonačelnik Ganić.

Prisutni predstavnici udruženja su se zahvalili na prijemu, dosadašnjoj podršci, te istaknuli kako će u skorije vrijeme organizovati ponovo okupljanje proizvođača i promociju udruženja, čiji cilj će biti zaštita i promocija visočkih proizvođača maline.