Ambasador Japana Ito Makoto boravio u službenoj posjeti Visokom

NJ.E Ito Makoto, ambasador Japana u našoj zemlji boravio je danas u zvaničnoj posjeti gradu Visoko. U Gradskoj upravi se sastao sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem, kao i predsjedavajućim GV Nikolom Pekićem i direktorom Doma zdravlja dr. Zlatkom Handžićem.

Gradonačelnik Ganić je ambasadora u ugodnom razgovoru upoznao sa svim znamenitostima i pojedinostima vezanim za Visoko, s posebnim osvrtom na turizam i privredu, a razgovarano je i o visočkom Domu zdravlja, koji je u prethodnim godinama uz pomoć ambasade i naroda Japana dobio i vrijedne poklone i donacije, a prema riječima direktora Zlatka Handžića u pitanju je oprema koja je i danas u funkciji, a i trenutno su u toku prijave za određene projekte, posebno projekat vezan za nabavku digitalnog mamografa. Ambasador Ito Makoto je naglasio kako je čuo za Visoko i visočki turizam koji je pronalaskom piramida doživio pravi procvat.

– Lično igram tenis i volim Novaka Đokovića, a iz medija sam upoznat da je u Visoko dolazio nekoliko puta, tako da sam i ja dolazio sa suprugom na piramide. Zeničko-dobojski kanton sam obilazio u nekoliko navrata i tu sam od premijera dobio prijedlog za posjet Visokom. – kazao je ambasador te naglasio kako je Japan od kraja rata u našu zemlju kroz razne oblike pomoći donirao preko milijardu KM.

Ambasador je kazao kako se nada da će u skorijoj budućnosti uspjeti u Visoko dovesti i neke japanske kompanije, te im preporučiti Visoko kao mjesto za dolazak i pokretanje firmi. Gradonačelnik Ganić se zahvalio ambasadoru na posjeti, te kazao kako podrška u svim bitnim projektima za razvoj Visokog neće izostati.

– Na raspolaganju smo u svim segmentima, kako bismo nastavili prije svega prijateljsku saradnju, a uz nju idu i svi drugi oblici saradnje. Bilo je ovo fina prilika za razmjenu iskustava, mišljenja, kao i unapređenje saradnje, a ambasadora ponovo očekujemo u Visokom, da nam dođe u turistički obilazak visočkih atrakcija, ali se nadamo i investicijama, kao i nastavku saradnje sa našim Domom zdravlja, koji nam je trenutni prioritet. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.