Članovi udruženja slijepih Visoko povodom Međunarodnog dana slijepih na prijemu kod gradonačelnika Mirze Ganića

Povodom Međunarodnog dana slijepih – dana bijelog štapa, danas je u kabinetu gradonačelnika Mirze Ganića upriličen prijem za članove Udruženja slijepih Visoko. Kako su tokom sastanka istaknuli članovi ovog udruženja, saradnja, kao i sama podrška Gradske uprave Visoko u protekloj godini je na izuzetno visokom nivou, i takve saradnje nije bilo godinama.

Istaknuli su i svoje svakodnevne probleme s kojima se susreću članovi ovog udruženja, a u Visokom su najveći problem arhitektonske prepreke i nepropisno parkirana vozila, dok u skorijoj budućnosti u saradnji sa gradskim službama namjeravaju uređenje taktilnih linija na ulicama, kao i prilagođavanje svih semafora slijepim i slabovidnim osobama.

Razgovarano je i o projektima koji su realizovani u proteklom periodu, kao i projektima koji su trenutno u fazi realizacije, a vrijedi istaknuti pomoć u liječenju, nabavku lijekova i plaćanje participacije članovima, akcije podjele paketa i obilaska članova, kao i brojne sportske aktivnosti, a trenutno je u toku realizacija projekta „Pružite nam šansu“ kroz koji je će biti obezbijeđena nabavka pomagala, rad na terenu, kao i personalni asistent slijepim osobama.

Članovi Udruženja slijepih Visoko su na kraju još jednom istaknuli kako su prezadovoljni saradnjom koja je uspostavljena sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem i Gradskom upravom Visoko, te kako ta saradnja ide u pozitivnom pravcu, koji će olakšati svakodnevne probleme slijepih i slabovidnih osoba.