Danas održani sastanci sa predstavnicima mjesnih zajednica Naselje Luke i Orašac

Gradonačelnik Mirza Ganić sa svojim pomoćnicima i saradnicima, kao i direktorima i predstavnicima JKP „Visoko“, JP „Ekoenergija“, Centra za socijalni rad i Policijske stanice Visoko, održat će u narednim danima sastanke sa predsjednicima i predstavnicima svih mjesnih zajednica sa područja grada Visoko.

Danas su održani sastanci sa predstavnicima mjesnih zajednica Naselje Luke i Orašac. Kako naglašava gradonačelnik Ganić ova praksa bi trebala postati redovna, te da se barem dva puta godišnje organizuju ovakvi sastanci na kojima bi predstavnici mjesnih zajednica upoznali Gradsku upravu Visoko sa problemima i aktuelnostima, a s druge strane bi se stvorila koordinacija i bolja komunikacija između mjesnih zajednica i službi Grada Visoko, ali i javnih ustanova i preduzeća.

Predstavnici Savjeta jedne od najnastanjenijih mjesnih zajednica na području grada delegirali su teme, ali i probleme s kojima se suočavaju stanovnici Naselja Luke. Prema riječima gradonačelnika Ganića u ovoj godini će biti riješen dugogodišnji problem sa Alejom koja će biti rekonstruisana i uređena. Razgovorano je i o ideji o otvaranju još jednog izlaza iz naselja zbog gužve i velike frekvencije vozila, o čemu će i predstavnici MZ da razgovaraju sa stanovnicima, a ideja je da izlaz iz naselja bude na mjestu sadašnjeg poligona. Otvorene su i brojne druge teme poput prostorija mjesne zajednice, atomskog skloništa, rasvjete, dječijih igrališta, uređenja lijeve obale rijeke Bosne, ali i problema stanovnika u zgradama, od utopljavanja, preko uvođenja pojedinačnih vodomjera, do sanacije krovova na zgradama. Iz Policijske stanice Visoko je naglašeno da je bezbjednosna i sigurnosna situacija dobra, a jedan od problema je i veliki broj prijava ujeda pasa lutalica.

U Mjesnoj zajednici Orašac najveći problem u ovom trenutku jeste kanalizacioni sistem, za koji je potrebno uraditi projekat, te krenuti sa realizacijom i rješavanjem ovog problema. Vodovodni sistem je stigao do ove mjesne zajednice, položene su cijevi, te vrlo skoro, što je i interes JKP „Visoko“ su planirani i radovi na krakovima, kako bi voda stigla do krajnjih korisnika. Kako je istaknuo i sam predsjednik mjesne zajednice, u ovom dijelu našeg grada skoro da se ništa nije radilo proteklih deset godina, a novi savjet je održao brojne sastanke i pokrenuo brojne aktivnosti. Pored navedenih, u planu je izgradnja šehidske česme, za što je obezbijeđeno 5.000 KM, a u izgradnji će učestvovati i mještani, dok iz ove mjesne zajednice traže i da se urade i dječija igrališta, odnosno sportski tereni za djecu i mlade iz ove mjesne zajednice.

Gradonačelnik je pozvao sve predstavnike mjesnih zajednica da se aktivno uključe prilikom realizacije projekata, te da na terenu prate tok i dinamiku radova.

Sve mjesne zajednice će biti informisane o javnoj rasvjeti koja je u sistemu plaćanja, a uskoro će biti raspisan tender i za održavanje same rasvjete. Gradonačelnik je naglasio i kako će se u budućem periodu pokušati aplicirati na velike, kapitalne projekte, čime bi se umanjilo djelimično rješavanje velikih problema na području grada Visoko i čime bi bili realizovani veliki i vrijedni projekti.

Sekretar Gradskog vijeća Grada Visoko Zekija Omerbegović je informisala predstavnike mjesnih zajednica o usvajanju Statuta Grada Visoko, te pripremu i za usvajanje statuta mjesnih zajednica.

Početkom proljeća planirana je i velika akcija čišćenja kompletnog grada, pa su pozvani i predstavnici mjesnih zajednica da se zajednički sa javnim preduzećima uključe u ovaj projekat uređenja našeg grada.

Sastanci sa predstavnicima mjesnih zajednica bit će nastavljeni i u narednim danima, a planirano je da budu održani sa svih 26 mjesnih zajednica sa područja grada Visoko.