Delegacija Medrese u zvaničnoj posjeti gradonačelniku Visokog MEDRESA ČINI VISOKO PREPOZNATLJIVIM

U prostorijama Gradske uprave Visoko gradonačelnik Mirza Ganić danas je upriličio prijem za delegaciju Medrese „Osman-ef. Redžović“. Uz direktora Medrese, Dženana Handžića, prijemu su prisustvovali i pomoćnici direktora Amela Numanagić i Dženan Rezaković. Direktor Medrese je napravio kratak presjek razvojnog puta ove škole od 1992. godine, kada je započela sa radom, pa sve do danas, kada se ovaj savremeni odgojno obrazovni kompleks prostire na 47 dunuma zemljišta i preko 11.000 m2 korisnog prostora. Medresu pohađa 248 učenika i učenica koji dolaze sa preko 30 općina iz cijele Bosne i Hercegovine, od čega značajan broj, njih 72, dolazi sa područja Grada Visoko.

– Naš najveći kapital i jedan od najboljih objektivnih pokazatelja kvaliteta našeg rada predstavlja povjerenje đaka i njihovih roditelja koje smo uspjeli steći. Unatoč nepovoljnoj demografskoj slici u državi, a u posljednje vrijeme i posljedicama pandemije, broj kandidata za upis iz godine u godinu je u stalnom porastu. Očekujemo da će se taj trend nastaviti i ove godine. Ukazano povjerenje moramo opravdati svojim radom, ali i stalnim ulaganjima u procese koji će osigurati najbolje uslove za naše učenike u svakom smislu – istakao je direktor Medrese u svom obraćanju.

Najvažniji naredni razvojni projekt Medrese je proširenje postojeće školske zgrade kojim će se osigurati dodatni prostor za realizaciju nastave opremljen po najvišim standardima. Projektna dokumentacija je spremna i planirano je da se sa podizanjem sprata na postojećoj školskoj zgradi započne polovinom mjeseca aprila, kada se nastava obustavlja radi mjeseca Ramazana.

– Finansijska konstrukcija za projekt proširenja školske zgrade nije u potpunosti zatvorena, ali to nam neće predstavljati prepreku da otpočnemo sa radovima u planirano vrijeme. Samo tako možemo očekivati da ih završimo do septembra ove godine, kazao je direktor Handžić, navodeći kako novi vakifi stalno dolaze, te kako vjeruje u podršku vjernika, koja nije izostala ni kod realizacije ranijih projekata. Gradonačelnik Ganić je čestitao menadžmentu Medrese na postignutim rezultatima i, između ostalog, kazao:

– Grad Visoko ima čak četiri srednje škole, među kojima su posebno prepoznatljive Medresa i Franjevačka klasična gimnazija. Ove po mnogo čemu jedinstvene škole simboliziraju vrijednosti sa kojima se lahko možemo identificirati. Lijepo je što djeca iz cijele Bosne i Hercegovine dolaze školovati se baš u Visokom, i to predstavlja važan segment ukupne strategije razvoja naše lokalne zajednice.

– I kao građanin, i kao kantonalni premijer, pratio sam rad Medrese, prepoznatljive ne samo po kvalitetu obrazovanja, nego i po stalnom razvoju. Danas možemo kazati da je u pogledu obrazovanja postavila nove standarde. Raduje me što će se, prema onome što sam danas čuo, taj trend razvoja i nastaviti. Gradska uprava će im na tom putu u skladu sa svojim mogućnostima sigurno pomoći, barem u dijelu koji se tiče administracije, izdavanja potrebnih dozvola i omogućavanja promocije njihovih aktivnosti i razvojnih projekata putem lokalnih javnih medija.