Dodijeljena sredstva podrške za 24 nevladine organizacije i kolektiva

U Velikoj sali Gradske uprave Visoko danas su potpisani ugovori o podršci sa ukupno 24 nevladine/neprofitne organizacije iz našeg grada. Uz dosadašnja dva javna poziva u kojima je dodijeljena podrška u iznosu od 95.000 KM, s ovim potpisivanjem ugovora podrška je tokom ove godine za sportska, kulturna i druga udruženja iznosila preko 140.000 KM, što je značajno veći iznos u odnosu na ranije godine.

– Kako smo i obećali, vratili smo sport i kulturu u Visoko i sretan sam što su i ova udruženja, kao i sportski kolektivi dio ove pozitivne priče. Ove godine smo za podršku izdvojili preko 140.000 KM, a podržali smo udruženja koja su reprezenti našeg grada, ne samo u Visokom i BiH, već i mnogo šire. S praksom podrške ćemo nastaviti i u budućnosti, sve s ciljem daljeg razvoja pomenutih udruženja, onoga čime se bave, a samim time i razvoja našeg grada. – kazao je u obraćanju gradonačelnik Mirza Ganić.

Nakon dugo vremena među udruženjima koja su dobila podršku našla se i BZK “Preporod” Visoko.

– BZK “Preporod” je ove godine izašla sa programom podrške talentovanim učenicima iz matematike, fizike, informatike i robotike, jer se jako malo pažnje posvećuje talentovanim učenicima, a mi smo na ovaj način odlučili pomoći našoj omladini. Na sreću, Gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem je prepoznala naše aktivnosti, dala nam podršku, a mi se ovom prilikom zahvaljujemo i to će biti veliki podstrek za naš budući rad. – kazao je Mersed Šahinović, predsjednik BZK “Preporod”.

Među aplikantima je i Fondacija “Muharem Berbić” u čije ime je ugovor potpisao Adnan Mević. – Sredstva koja smo dobili djelomično će zadovoljiti naše potrebe, ali su jako značajna kako bismo uvidjeli da je Gradska uprava prepoznala značaj programa i iskreno se nadam da će Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom nastaviti provoditi ove primjere dobre prakse i prepoznavanja značajnih institucija i organizacije koje se bave društveno korisnim radom. – kazao je Mević.

Sredstva podrške je dobio i Konjički klub “Visoko”.

– Želim da se zahvalim Gradskoj upravi i našem gradonačelniku Mirzi Ganiću na prepoznavanju samog projekta koji je nama u klubu od krucijalnog značaja, jer je ovaj sport u BiH jako mlad i sredstva koja smo dobili utrošit ćemo na dovođenje educiranih ljudi iz regiona da nam pomognu u sticanju još većeg znanja. – kazao je Muhamed Oruč, koji je potpisao ugovor uime Konjičkog kluba “Visoko”.