Društvena odgovornost na djelu – Vlasnici četiri privredna subjekta stipendiraju specijalizaciju za četiri doktorice Doma zdravlja Visoko

U prostorijama firme „Automatic servis“ danas su potpisani ugovori o finansiranju specijalizacije za 4 visočke doktorice, koju će finansirati četiri visočka privredna subjekta. Tim povodom vlasnici firmi „Automatic servis“, „Alternativa“, „Raming company“ i IM „Semić“, zajedno sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem su se sastali sa četiri buduća doktora specijalista, a iz JU „Dom zdravlja“ Visoko na specijalizaciju idu Sabina Hodžić, Elma Šehić, Lejla Omerbegović i Mirzeta Kahrić.

– Simbolično smo se okupili danas baš na ovom mjestu, jer je ova priča potekla od našeg velikog prijatelja rahmetli Šukrije Čakića, pa je ovo i jedan znak zahvalnosti, a s druge strane i znak ponosa što danas imamo priliku da četiri privredna subjekta potpišu ugovore sa četiri doktora medicine za finansiranje specijalizacije, i ovo je jedno veliko djelo i za naš grad i za Dom zdravlja, ali i za doktore koji će liječiti naše građane. Zato ovu priliku koristim i da se zahvalim našim privrednim subjektima koji su se odlučili na jedan ovakav potez. – istaknuo je u obraćanju gradonačelnik Mirza Ganić.

Ugovor je koncipiran na način da su privredni subjekti davaoci stipendije u iznosu od 9.600 KM, prva rata od 4.800 KM će biti odmah uplaćena nakon odobravanja specijalizacije, a druga u završnoj godini specijalizacije, a nakon toga davalac stipendije će platiti i troškove polaganja specijalističkog ispita u iznosu od 1.000 KM, što je ukupno 10.600 KM.

– Dugo vremena u Domu zdravlja nije bilo slanja na specijalizaciju i nažalost tek za 4-5 godina ćemo imati specijaliste iz oblasti koje ćete vi specijalizirati. Žao mi je što se nije vodilo računa o Domu zdravlja, kao ni o kadrovima. Mi smo kazali da ćemo Dom zdravlja kadrovski ojačati i danas svjedočimo tome, ali da ćemo ga i opremiti i urediti ćemu smo svjedoci svakog dana. Ove godine u opremu i uređenje smo implementirali blizu milion KM i nastavit ćemo tako, jer da nije bilo toga danas bismo imali situaciju i da Dom zdravlja bude pred gašenjem. – kazao je gradonačelnik Ganić.

Tokom ovog svečanog čina obratili su se i vlasnici kompanija koji su poželjeli sreću budućim doktorima specijalistima, kao i doktorice, koje su se zahvalile u svoje, ali i ime ustanove, naglasivši kako je ulaganje u zdravstvo jedna od najvažnijih komponenti ulaganja u društvo.