Generacijski projekt u visočkim osnovnim školama – 2 miliona KM za školsku infrastrukturu

Gradonačelnik Mirza Ganić zajedno sa ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahijom Kozlićem, kao i ministrom MUP-a Dariom Pekićem, danas su obišli tri osnovne škole na području grada Visoko u kojima su započeti projekti energetskog utopljavanja. Riječ je o velikim infrastrukturnim projektima na području Zeničko-dobojskog kantona vrijednim 11 miliona KM, a u Visokom će ukupno četiri škole dobiti oko 1,5 miliona KM za ove projekte.

– Drago mi je da je Grad Visoko na čelu sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem prepoznao važnost obrazovnih objekata i mi ćemo zajedničkim snagama krenuti u izgradnju nove škole u Goduši i nadam se da ćemo završiti i započetu izgradnju fiskulturne sale u Porječanima. Kada saberemo sve ove projekte dođemo do preko 2 miliona KM, što su solidna ulaganja u obrazovanje. – istaknuo je ministar Kozlić, te dodao kako je školama u kojima se izvode radovi uputio prijedlog da se nastavni proces u narednom periodu prilagodi ovim radovima, a sve zbog zdravlja samih učenika.

Projekti su započeti u tri osnovne škole, OŠ „Kulin ban“, OŠ „Safvet-beg Bašagić“, kao i OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“.

– Posebno mi je drago reći kako sam direktni sudionik realizacije ovih projekata, jer sam kao premijer ZDK izdejstvovao da u Visoko dođu značajna finansijska sredstva. U tom periodu je odobreno oko 2 miliona KM. Ove godine idemo u realizaciju projekata u tri škole koje smo danas obišli i u kojima su, kako smo mogli i da se uvjerimo, završeni pripremni radovi, završeni tenderi i izvođači su uvedeni u posao. U ovoj fazi vrijednost radova je oko 1,3 miliona KM, a dodatno je Gradska uprava u saradnji sa ministarstvom ove godina odobrila 90.000 KM i ministarstvo dodatnih 65.000 KM tako da očekujemo ubrzo i polaganje kamenja temeljca za novu područnu školu u Goduši, a raspisan je i tender za fiskulturnu salu u Porječanima. Naše strateško opredjeljenje je ulaganje u objekte obrazovanja, a s druge strane pored energetske efikasnosti mi dobijamo urbane i lijepe objekte, poboljšavamo i ekološke uslove, jer samom konverzijom grijanja značajno štitimo našu okolinu od velikih zagađivača, tako da kompletiramo jednu lijepu i pozitivnu priču. – kazao je nakon posjeta školama gradonačelnik Mirza Ganić, te dodao i kako će u narednih nekoliko dana u školi u Donjem Moštru biti završena promjena kotlova i pušteno grijanje.

– Moramo svi zajedno, i roditelji i učenici i nastavnici imati malo strpljenja kako bismo završili ove radove i dugoročno uživali. Ovo su generacijski projekti i uz malo strpljenja ćemo našim budućim generacijama omogućiti kvalitetne uslove za školovanje. – naglasio je gradonačelnik Ganić.

Na kraju je dodao i kako je tokom sastanka u OŠ „Safvet-beg Bašagić“ razgovarano i o problematici gužve oko same škole, otvoreno je i to pitanje i dogovoreno da se postavi zaštitna ograda koja bi omogućila nesmetan prolaz učenika do škole, a s druge strane škola će razmotriti mogućnost da se napravi i parking za nastavno osoblje, koji bi trebao omogućiti parkiranje osoblja i rasteretiti okolne ulice, a ukoliko škola donese odluku da taj dio zelene površine ustupi za izgradnju parkinga, Gradska uprava će pomoći da se trajno riješi problem parkiranja, ali i ono najbitnije – da se zaštite učenici koji pohađaju tu školu.