Grad Visoko pomaže proizvođačima i prerađivačima mlijeka, za dva mjeseca pomoć od skoro 60.000 KM

Visočkim proizvođačima i prerađivačima svježeg kravljeg mlijeka za mjesece juni i juli Gradska uprava Visoko je ukupno isplatila 58.475 KM zahvaljujući sredstvima koja su izdvojena iz Programa utroška sredstava iz budžeta za podršku biznisu, privrednicima i obrtima. Za mjesec juni ukupno 60 obrta je dobilo 29.126 KM, dok je za juli za 63 obrta isplaćeno 29.349 KM. Dostava zahtjeva za mjesec august traje do 15.septembra, a na raspolaganju za podršku je 31.524 KM.

– Proizvođači svježeg kravljeg mlijeka su dobili podršku od 0,11 KM po litru, dok je podrška za prerađivače iznosila 0,055 KM po litru mlijeka. Svjesni smo teške situacije u kojoj se nalaze stočari, ne samo na našem području, već u cijeloj zemlji, ali i regionu. Došlo je do poskupljenja stočne hrane, otkupne cijene su niske, a na sve pomenute probleme imamo i ogromnu sušu, tako da smo pokušali blagovremeno da djelujemo i koliko je u našoj mogućnosti da pokušamo da olakšamo ovu situaciju u kojoj se nalaze naši proizvođači i prerađivači mlijeka. – istaknuo je gradonačelnik Visokog, Mirza Ganić.

Gradska uprava Visoko je jedna od rijetkih koja je na ovaj način djelovala, s ciljem da se ovoj vrsti obrtnika pomogne i olakša funkcionisanje u trenucima kada je i sam njihov opstanak došao pod znak pitanja.