Gradonačelnik Ganić obišao Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK u Dobrinju i potpisao ugovor o sufinansiranju

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić i direktor Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Nurđehan Šahinović, potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju ove ustanove u iznosu od 42.000 KM. Potpisivanje ugovora je nastavak saradnje započete prošle godine, a iznos sredstava je identičan prošlogodišnjem.

– Ovo je drugi ugovor sa Gradom Visoko, gradonačelnik je ispunio sve obaveze i sredstva koja smo dobili prošle godine su bila od velike pomoći u radu ustanove, obzirom da u prošlim vremenima i sa prošlom gradonačelnicom nismo imali ovakav odnos. Sredstva koja su nam opredijeljena pomažu nam u rješavanju kompletnog grijanja za sezonu i to nam je jako značajno. Još bih naglasio kako ustanova po prvi put od prošle godine nije imala potrebu da se obraća Vladi ZDK za dodatna sredstva i smatram to velikim uspjehom, a gradonačelniku se još jednom od srca zahvaljujem. – kazao je direktor Šahinović, te dodao kako se nada da će ovakva saradnja biti nastavljena i u budućnosti.

Gradonačelnik je imao priliku i obići prostorije Centra te vidjeti čime se sve bave korisnici ove ustanove, a nakon obilaska i potpisivanja ugovora istaknuo je kako se sredstva iz budžeta neće štediti kada su u pitanju djeca i odrasli s posebnim potrebama.

– I ranijih godina smo imali planirana sredstva, ali je izvršenje bilo nula. Od prošle godine i mog dolaska na mjesto gradonačelnika rekao sam da na ovim kategorijama naših sugrađana nećemo štediti. Na ovakvoj ustanovi se ne gradi politika, već se gradi empatija, da pomognemo, olakšamo i pružimo podršku radnicima, ali i našim sugrađanima koji koriste usluge ustanove, da im bude ugodno, da ponesu lijepa iskustva, ali i mnogo toga nauče, što smo imali priliku i da vidimo kroz obilazak Centra. – rekao je gradonačelnik Ganić, te izrazio nadu da će i zakonom biti definisana obaveza svih općina ZDK da pomognu, odnosno sufinansiraju rad ovog i ovakvih centara.

Novo druženje u Centru je najavljeno za 21.februar kada će biti isporučena oprema koja će pomoći korisnicima Centra. – Zajedno sa NVO „Sunce“ sam inicirao da apliciramo na javni poziv Saveza općina i gradova FBiH. Uspjeli smo i na taj način da obezbijedimo opremu za ustanovu i drago mi je da smo u prilici da gdje god to možemo, osiguravamo sredstva i opremu za jednu ovakvu ustanovu. – kazao je gradonačelnik Ganić.