GRADONAČELNIK GANIĆ ODRŽAO RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA VAKUFSKE DIREKCIJE

Gradonačelnik Grada Visoko Mirza Ganić danas je održao radni sastanak sa direktorom Vakufske direkcije dr. hfz. Senaidom Zajimovićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Visoko Midhatom ef. Čakalovićem i njihovim saradnicima.

Na sastanku se konkretno razgovaralo o dobijanju urbanističke saglasnosti za izgradnju džamije u sklopu koje bi se nalazila i podzemna garaža u Naselju Luke, a koja se čega od septembra 2019. godine.

Direktor Vakufske direkcije dr. hfz. Senaid Zajimović upoznao je gradonačelnika Ganića da je Grad Visoko u proteklom periodu prilikom realizacije određenih projekata značajno oštetio vakufsku imovinu, a pri tome nije namirio pričinjenu štetu. Srušen je vakufski objekat na mjestu sadašnjeg Trga žrtava Srebrenice, kao i potopljena značajna površina vakufskog zemljišta na parceli “Starog mezarja”.

Cijeneći instituciju vakufa i zakonske propise Gradska uprava će poduzeti sve neophodne korake kako bismo iznašli pravedno rješenje za prezentirane probleme. Žao mi je što smo došli u ovakvu situaciju, jer je evidentno da se u proteklom periodu nije vodilo računa o pravima i obavezama spram vakufske imovine. Izdavanje urabanističkih saglasnosti i građevinskih dozvola treba biti u skladu s važećim zakonskim propisima i prihvatljivim vremenskim rokovima, ne vodeći računa o imenu i prezimenu podnosioca zahtjeva – istakao je Ganić.

Na sastanku su otvorena i druga pitanja koja se odnose na održavanje i uređenja vakufske imovine.