Gradonačelnik Ganić posjetio poplavljena područja: Pokazali smo građanima da nisu sami

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić zajedno sa predstavnicima Civilne zaštite i vatrogascima posjetio je danas poplavljena područja, a sa mještanima se sreo u naselju Prijeko gdje su zabilježeni i najveći problemi i gdje je rijeka Fojnica ušla u podrume nekoliko kuća.

– Od jutra su naše službe na terenu, skip bagerom smo intervenisali na Zimačnici, brzo reagovali i spriječili da ova rijeka ugrozi kuće što se ranije dešavalo. Ekipe su izašle i u Prijeko gdje je rijeka Fojnica došla do objekata, dovučene su vreće, pijesak, tampon, i u zajedničkoj akciji mještana, civilne zaštite i vatrogasaca voda nije ušla dublje u kuće.

Probleme smo imali i sa bujičnim potocima, imamo i jedno aktivno klizište u Liješevi, koje se približilo jednoj kući, ali tu ne smijemo ništa poduzimati do izlaska na teren geologa, koji će utvrditi šta treba da se poduzme. Također smo imali i nanose materijala na makadamskim putevima koje ćemo u narednim danima sanirati, a mogu reći da nismo imali značajnih oštećenja ni ugrožavanja stanovništva, iako je šteta pričinjena – kazao je nakon obilaska gradonačelnik Ganić.

Dodao je kako će u narednom periodu djelovati preventivno.

– Vidimo sam kroz ove poplave u dva navrata gdje su kritične tačke i gdje trebamo reagovati. Ono najbitnije, pokazali smo građanima da nisu sami, da odmah izlazimo na teren i radimo u punom kapacitetu i sa svim materijalno-tehničkim resursima koje imamo. Pratimo situaciju i večeras i u narednim danima, a optimistični smo jer je rijeka Fojnica u opadanju. – zaključio je gradonačelnik Ganić.

Građani na poplavljenom dijelu u naselju Prijeko, nakon razgovora sa gradonačelnikom, iskazali su svoje zadovoljstvo reakcijom, te nadu kako će čim uslovi dozvole, biti urađeno korito rijeke Fojnice, kako se ovakve situacije ne bi ponavljale.