GRADONAČELNIK GANIĆ: POZIVAM GRAĐANE NA UDRUŽIVANJE SNAGA I ZAJEDNIČKU ODGOVORNOST

U Visokom je epidemiološka situacija svakim danom sve teža. Trenutno je na području našeg grada 295 zaraženih osoba od kojih su 22 osobe hospitalizirane, a 500 osoba je u kućnoj izolaciji. Nažalost, u zadnjih 15 dana 25 osoba je preminulo.

Saznao sam da su  nedjelju nargila barovi bili puni gostiju iz Sarajeva. Naši mladi ne shvataju ozbiljnost situacije.

Ljudi umiru!

U proteklom periodu na našu inicijativu, a zbog pojave zaraženih Covid virusom među djecom obustavljeno je redovno odvijanje nastave, zatim odgođena su sva javna okupljanja, vjerske aktivnosti su reducirane i prilagođene aktuelnoj situaciji, pokrenuta je nabavka dodatnih količina testova kako bi se blagovremeno moglo djelovati u dijelu potvrđivanja zaraze, izvršena je dezinfekcija zajedničkih prostorija u objektima kolektivnog stanovanja, zatražene i dobivene dodatne količine opreme za zdravstvene radnike od Kantonalne uprave civilne zaštite.

U narednim danima ćemo pojačati inspekcijski nadzor jer je evidentno da su vlasnici ugostiteljskih objekata dali prvenstvo zaradi ispred zdravlja. Napominjem da ispekcija prema onima koji ne poštuju mjere ima ovlasti da djeluje na način da u potpunosti zatvori objekat.

Takođe, podnijeli smo inicijativu za izmjenu odredaba Zakona o javnom redu i miru kako bi se policijskim službenicima omogućilo lakše provođenje preventivnih i represivnih mjera prema onima koji se ne ponašaju u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama.

Još jednom apelujem na građane da poštujemo propisane mjere viših organa vlasti, da nosimo maske i držimo distancu, da izbjegavamo bilo kakva okupljanja, a sve kako bismo sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice do dolaska vakcina.