GRADONAČELNIK GANIĆ PRIMIO PREDSTAVNIKE UDRUŽENJA „AGRO- VIS“ VISOKO

Gradonačelnik Mirza Ganić održao je radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima Udruženja građana poljoprivrednih proizvođača u plastenicima, staklenicima i na otvorenom ”AGRO-VIS” Visoko, na kojem se razgovaralo o realizaciji Ugovora o ugovorenoj proizvodnji i otkupu poljoprivrednih proizvoda koji je trebao biti realizovan do 20. septembra 2020. godine. Predmet Ugovora o ugovorenoj proizvodnji je otkup 57 tona povrća od domaćih visočkih poljoprivrednika za potrebe Javne kuhinje ”Visoko“ i korisnika Centra za socijalni rad.

U definisanom roku otkupljeno je samo 5,47 tona povrća, što predstavlja veliki problem za proizvođače s obzirom na to da su osigurali i uskladištili za isporuku ugovorene količine.

Proizvođači su istakli značaj realizacije Ugovora, jer je njegova vrijednost 30.000,00 KM.

Sagledavši cjelokupnu situaciju, te odredbe važećeg Ugovora, dogovoreno je da se pristupi izmjeni predmetnog Ugovora u dijelu koji se odnosi na korigovanje ugovorenih otkupnih minimalnih cijena, a u skladu s promjenom cijena na tržištu, kao i proširenje broja korisnika kojima će biti isporučeni poljoprivredni proizvodi. Pored toga, dogovoreno je i da se Ugovor u potpunosti realizuje u naredna tri mjeseca.

S obzirom da u 2020. godini nije došlo ni do isplate poticaja iz oblasti poljoprivredne proizvodnje za proizvođače povrća i cvijeća u plastenicima – fizička lica za što treba izdvojiti 15.455,00 KM, kao ni isplate poticaja za vlasnike pčelinjih društava sa području Grada Visoko za šta treba izdvojiti 15.048,00 KM na sastanku je dogovorena realizacija i ovih poticaja u što kraćem vremenskom periodu, a kako bi se olakšalo poljoprivrednim proizvođačima.

– Zelena polja su osnova našeg zdravog života, a poljoprivredni proizvođači pokazuju svojim predanim radom da su zelena polja osnov opstanka njihovih porodica i da je poljoprivreda njihovo radno mjesto i zato zaslužuju podršku Gradske Uprave – rekao je Ganić.

Gradonačelnik Ganić je najavio da će Gradska Uprava planirati nove programe podsticaja, koji će omogućiti dodatni razvoj poljoprivrede, te voditi računa o realizaciji svih Ugovora iako su u ovom momentu evidentirane značajne obaveze Grada Visoko prema dobavljačima.

Press Grada Visoko