Gradonačelnik Ganić sa predstavnicima vjerskih zajednica posjetio Hram svetog Prokopija

Gradonačelnik Mirza Ganić sa saradnicima i predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice i Franjevačkog samostana, danas je posjetio Hram svetog Prokopija u našem gradu. Bila je ovo prilika da se predstavnici vjerskih zajednica i Gradske uprave ponovo okupe na jednom mjestu, a nakon ramazana i Bajrama, povod dolaska u hram su bili Uskrs i Vaskrs, koji su nedavno obilježeni.

– Istaknuo bih kako sve ovo vrijeme imamo odličan odnos sa svim vjerskim zajednicama u našem gradu, a također smo se odlučili da umjesto ranijih prijema u Gradskoj upravi Visoko, organizujemo posjete vjerskim zajednicama povodom velikih praznika. Danas smo imali priliku i obići Crkvu svetog Prokopija, i sretan sam da sam kao premijer, a sada i kao gradonačelnik bio u prilici da pomognem obnovu ovog objekta koji je od posebnog interesa za Visoko, jer se radi i vjerskom objektu i o nacionalnom spomeniku države Bosne i Hercegovine. Crkva je u prethodnom periodu značajno uređena, a preostala su određena ulaganja i danas smo razgovarali o tome što je ostalo, kako bismo zajedno mogli pronaći sredstva za završetak obnove. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.

Domaćin u Hramu svetog Prokopija bio je visočki paroh protojerej Miljan Rađenović koji je istaknuo zadovoljstvo ovakvim okupljanjima i druženjima. – Želimo na ovaj način pokazati gostoprimstvo, kakvo imamo od predstavnika lokalne zajednice i drugih vjerskih zajednica u Visokom. Razgovarali smo i o načinima kako da obnovimo ovaj sveti hram, a što se tiče lokalne vlasti zahvaljujemo se gradonačelniku Mirzi Ganiću na velikom razumijevanju. Mi smo koliko smo mogli opremili vanjski dio hrama, a sada nam ostaje unutrašnjost koja iziskuje velika novčana sredstva, za koja se nadam da ćemo zajedno pronaći i zajedno obnoviti ovaj hram. – kazao je protojerej Rađenović. Ove godine hram obilježava i 165 godina od izgradnje, planirane su i određene svečanosti 20. i 21.jula čije će održavanje pomoći i Gradska uprava Visoko.