Gradonačelnik Ganić se sastao sa predstavnicima sindikata JKP “Gradska groblja

Gradonačelnik Grada Visoko Mirza Ganić danas se susreo sa predstavnicima sindikata JKP „Gradska groblja“ Visoko.

Tema razgovora je situacija u kojoj su se našli uposlenici ovog preduzeća, a koja se odnosi na dug u iznosu od 1,6 miliona KM za koji se godinama i pored stečajnog postupka nije znalo, a koji se u proteklom periodu pojavio.

– Prilikom preuzimanja mandata zatekao sam dugovanja ranije gradske uprave prema JKP „Gradska groblja“ d.o.o. Visoko u iznosu od gotovo 400 hiljada KM. Taj dug je u cijelosti izmiren u prva dva mjeseca mog mandata, čime smo jasno poslali poruku podrške ovom preduzeću. Nažalost prije dva mjeseca saznali smo da ovo javno komunalno preduzeće ima neizmirene obaveze prema Federaciji BiH u iznosu od cca. 670 hiljada KM, a prije nekoliko mjeseci dobili smo i informaciju da je “izvučen iz ladice“ predmet nakon gotovo 10 godina koji je težak 1,6 miliona KM plus zatezne kamate cca 3,3 miliona i koji je Gradskim grobljima dospio na naplatu. Složili smo se da znamo ko su krivci za situaciju koja nije od jučer u Gradskim grobljima, a to već i ptice na grani znaju. Ono što nema nigdje ima kod nas, jer nigdje u svijetu nije poznat ni jedan drugi slučaj da je pogrebno preduzeće „propalo“ osim ovog našeg. Međutim, nije bilo teško prepoznati i spoznati da će se nakon aktiviranog problema pojaviti dirigovani izvori opstrukcija i huškanja, pa smo se i na to pripremili i protiv toga ćemo na drugačiji način. U ovom momentu najvažnija je informacija da imamo još neka od mogućih rješenja ukoliko trenutna aktivnost koja se poduzima ne uspije – kazao je gradonačelnika Ganić nakon sastanka sa radnicima Gradskih grobalja Visoko.

Ono što ostaje u narednim danima jeste sastanak sa bankom, a paralelno se u dobroj namjeri i poštenim suđenjem očekuje i presuda Vrhovnog suda kojom bi sam postupak bio vraćen na novo sudsko odlučivanje.

Gradonačelnik i Gradska uprava Visoko stoje na strani radnika preduzeća, te su se prisutni uposlenici zahvalili gradonačelniku na sastanku i svemu što čini za njih, a kako su istaknuli nakon sastanka dobili su dodatnu nadu da ipak postoje rješenja.