Gradonačelnik Ganić se sastao sa predstavnicima Sindikata radnika ustanove kulture ZDK

Danas su u posjeti Gradskoj upravi Visoko i gradonačelniku Mirzi Ganiću boravili predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK Dževad Hadžić, kao i predstavnici Sindikata radnika ustanova kulture ZDK. Tema sastanka je bio položaj radnika u ustanovama kulture u našem kantonu, sa posebnim osvrtom na Visoko. Prema riječima Dževada Hadžića plate uposlenika u ustanovama kulture su ostale na parametrima iz 2016.godine i nisu se podizale već nekoliko godina, te je cilj sindikata u saradnji sa gradovima i općinama, kao i Vladom ZDK, pronaći model da se i ovim radnicima plate povećaju i iznosi približe iznosima budžetskih korisnika. Grad Visoko je i u proteklom periodu pružio veliku podršku ustanovama kulture u našem gradu, ali i obdaništu koje u proteklom periodu nije radilo u punom kapacitetu.

– Gradska biblioteka Visoko je transferom dobila 18.000 KM, dok smo veća sredstva obezbijedili za Zavičajni muzej koji će napokon dobiti stalnu postavku. Ispoštovali smo sve što smo do sada i obećali s ciljem da vratimo kulturu u naš grad, ali i ispoštujemo ljude koji rade u tim ustanovama. U narednom periodu ćemo obaviti razgovore sa upravnim i nadzornim odborima i direktorima ustanova kulture u našem gradu, te zajednički napraviti Pravilnike. Grad Visoko će u skladu sa svojim mogućnostima učestvovati u svim procesima, a nadamo se da ćemo uskoro uposlenicima dvije pomenute ustanove biti u mogućnosti povećati plate za barem 10% na samom početku. – kazao je gradonačelnik Ganić.

Delegacija sindikata će nastaviti obilazak općina i gradova u Zeničko – dobojskom kantonu, a nakon posjeta Visokom iskazali su veliku zahvalnost za prijem, ali i konkretne stvari koje su dogovorene, a koje će sigurno poboljšati uslove rada uposlenika Gradske biblioteke Visoko i Zavičajnog muzeja.