Gradonačelnik Ganić se sastao sa pripadnicima PVJ i Službe civilne zaštite Visoko

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić danas je posjetio pripadnike Profesionalne vatrogasne jedinice i Službe civilne zaštite, a na radnom sastanku razgovaralo se o aktivnostima koje su provedene u proteklom periodu, a kojima su ove jedinice i njihov rad podignuti na mnogo viši nivo, kako materijalnim ulaganjima u opremu i sredstva, tako i kadrovskim pitanjima.

Gradonačelnik je istaknuo kroz razgovor sa pripadnicima pomenutih jedinica, kako je Gradska uprava Visoko na čijem je čelu, u proteklom periodu uložila velika sredstva koja su rezultirala da PVJ Visoko bude jedna od najopremljenijih jedinica ove namjene u našoj zemlji, a uz ulaganja koja su predviđena za narednu godinu, sasvim sigurno je da će visočki vatrogasci biti najbolje opremljeni u BiH.

U protekloj godini za Službu civilne zaštite – Profesionalnu vatrogasnu jedinicu namijenjeno je ukupno 729.100 KM i to za komplete zaštitnih vatrogasnih odijela 52.100 KM, izolacione aparate, kompresore i ručne baterije 63.000KM, hidraulični alat 50.000 KM, pjenu za gašenje požara 3.000 KM, vatrogasno navalno vozilo čija isporuka se očekuje 492.000 KM, vozilo-džip za štab CZ 60.000 KM, a tu su i projekat energetskog audita zgrade Vatrogasnog doma (3.000 KM), te popravka vatrogasnih vozila, komplet radne uniforme i obuka dva vatrogasca u Zagrebu (9.000 KM). Uz ovu opremu nabavljeni su i gabioni, tampon i pijesak, koji su ugrađeni, a nabavljena je i oprema za zaštitu od odrona i poplava, sve u vrijednosti 90.000 KM. – U narednoj godini očekuju nas dodatna ulaganja u opremu za što ćemo izdvojiti oko 250.000 KM i na taj način kompletirati opremanje, te dobiti najopremljeniju jedinicu u našoj zemlji. Ono što bih također naglasio jeste da je usvojen novi Pravilnik o platama gdje je definisano povećanje plata od 15% za vatrogasce, regulisani su prekovremeni rad, rad u dane sedmičnog odmora i praznika, a značajno je da od danas vatrogasci imaju beneficirani radni staž. – kazao je gradonačelnik Ganić. Pripadnici PVJ Visoko i Službe civilne zaštite su se zahvalili na do sada uloženom u njihove jedinice, naglasivši da su ulaganja u proteklih godinu dana bila mnogo veća nego kompletna ulaganja u posljednjih deset i više godina.