Gradonačelnik Ganić se susreo sa predstavnicima Udruženja maloljetnih dobrovoljaca Armije RBiH Grada Visoko

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić danas je ugostio predsjednika i sekretara Udruženja maloljetnih dobrovoljaca Armije RBiH Grada Visoko, Armina Trnčića i Sanela Kosovca. Gosti su gradonačelnika upoznali sa svojim dosadašnjim radom i aktivnostima, te se posebno zahvalili na dolasku u Gradsku upravu, gdje do sada, i pored brojnih molbi, nisu naišli na otvorena vrata.

– Naše udruženje je registrovano 2015.godine, a borimo se za ostvarenja prava ove populacije. U Visokom su 183 maloljetna dobrovoljca pristupila Armiji RBiH, dok ih je 12 dalo svoje živote za domovinu. Naš najveći uspjeh koji smo do sada postigli jeste da smo uvršteni u zakon i priznati od države kao maloljetni dobrovoljci, a uspjeli smo ostvariti i druge benefite za našu populaciju. – kazao je predsjednik udruženja Armin Trnčić, te rekao kako u Visokom imaju problem s prostorijama, a pored prostorija namjera im je da se pronađe i sistemsko rješenje finansiranja.

Gradonačelnik Ganić je iskazao zadovoljstvo da je u prilici ugostiti ljude koji su sa 15, 16,17 godina, ali i mlađi, odlučili školske klupe zamijeniti oružjem i stati na branike domovine. Obećao je podršku radu udruženja, te kazao kako stoji na raspolaganju ovom, ali i svim drugim boračkim udruženjima.

– Što se tiče prostorija u fazi smo popisa poslovnih prostora koji su u vlasništvu Grada i očekujemo i od Udruženja maloljetnih dobrovoljaca Armije RBiH da apliciraju za prostorije koje su im potrebne. Finansiranje je malo složenija tematika, koju moramo usaglasiti i s ostalim boračkim udruženjima Grada Visoko, ali obzirom da Grad raspisuje javne pozive za NVO time se pruža prilika da kreirate određene projekte i istim aplicirate. – istaknuo je gradonačelnik Ganić.

Kako je naveo predsjednik udruženja, u Visokom su 183 maloljetna dobrovoljca Armije RBiH, a na području Zeničko – dobojskog kantona bio je ukupno 2.421 maloljetni dobrovoljac u redovima Armije RBiH.