Gradonačelnik Ganić ugostio članove Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH)

U Gradskoj upravi Visoko danas je upriličen sastanak predstavnicima Akademije nauka i umjetnosti BiH, a povod je bilo potpisivanje Sporazuma o podršci Grada Visoko ovoj važnoj instituciji. Gradonačelnik Mirza Ganić ugostio je potpredsjednika Mirka Pejanovića, te generalnog sekretara i člana ANU BiH Asifa Šabanovića i Izeta Smajevića.

– Ponosan sam i sretan što imamo i ljude iz Visokog koji su davali i daju ogroman doprinos nauci, a istovremeno i čuvanju naše domovine, a dio su ove važne institucije. Drago mi je da možemo dati svoj doprinos i podršku ANU BiH , ali i motivisati druge lokalne zajednice da krenu ovim putem, pošto je ANU BiH jedna od temeljnih institucija države. – kazao je gradonačelnik Ganić.

Trenutno je Visoko zastupljeno u akademiji sa nekoliko članova, a jedan od njih je prof. Izet Smajević, koji je bio i inicijator ove podrške.

– Sretan sam zbog realizacije ove ideje iz dva suštinska razloga. Prvo jer su ova sredstva potrebna državi zato što će pomoći akademiju koja je potrebna državi, a drugi razlog je jer je ideja jednoglasno podržana u Gradskom vijeću Visoko. Mi ćemo u Gradskom vijeću Visoko voditi računa i o onome što treba ovom gradu, ali ovome gradu treba i država, a državi ANU BiH. – kazao je prof. Smajević.

Generalni sekretar ANU BiH također je porijeklom iz našeg grada, a riječ je o prof. dr. Asifu Šabanoviću koji se našao na popisu naučnika koji su među 2 posto najboljih na svijetu po utjecaju citiranosti u karijeri.

– Htio bih se zahvaliti jer ovo je za nas u akademiji prilika da vidimo da ondje gdje je zakazala država počinju da rade drugi nivoi vlasti i popunjavaju tu prazninu, što je vrlo važno, jer se vidi prepoznavanje potrebe postojanja ovakvih institucija. ANU BiH je uspjela pored svih problema da ostane, opstane i ima dobre rezultate. – kazao je prof.dr. Šabanović.

Gradonačelniku Ganiću i Gradu Visoko se zahvalio i potpredsjednik ANU BiH Mirko Pejanović kazavši kako akademija ima devet istraživačkih centara od 45 ljudi koji su u radnom pogonu akademije, a ti centri pokrivaju mnoga područja društvenog i naučnog razvoja. Među tim centrima se nalazi i Centar za razvoj lokalne i regionalne samouprave koji djeluje dvije godine.