Gradonačelnik Mirza Ganić sa saradnicima obišao poplavljena dijelove na području Visokog

Nakon poplava koje su pogodile najviše Sarajevo i dijelove Hercegovine, rijeke Bosna i Fojnica su napravile određene štete i na području Visokog. Ekipe Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice cijeli dan se nalaze na terenu, a s njima je tokom popodnevnih i večernjih sati bio i gradonačelnik Mirza Ganić sa saradnicima. Obišli su najugroženije dijelove grada Visoko, te poduzeli mjere koje su u ovom trenutku moguće kako bi se posljedice porasta vodostaja rijeka, prije svega Bosne, smanjile na minimum.

– Obišli smo Čekrekčije gdje se rijeka Bosna izlila na put Visoko – Ilijaš, a imali smo i nekoliko vozila koja su zaglavila u vodi, srećom nije bilo težih posljedica, pa je ovo i apel na građane da se pridržavaju svih obavijesti i signalizacije. U gradu, u ulici Musala smo imali  dvije stambene jedinice kojima se približila rijeka Bosna, intervenisali smo, poslali bager koji radi utvrdu od zemlje, te vrećama s pijeskom ćemo pokušati zaustaviti dalji dotok rijeke prema zgradi i kući u ovoj ulici. Ekipe su na terenu i u Gornjem Moštru gdje smo godinama imali plavljenje stambenih objekata, ovoga puta bagerima pravimo nanose kako bismo spriječili daljnje prodiranje prema kućama. Također tokom obilaska smo bili i u Muhašinovićima, gdje smo također imali problema s potocima, te na kraju u Seoči, gdje je trenutno blokiran dolazak u ovo naselje iz pravca regionalnog puta, pa se može proći samo iz pravca B Mahale. – kazao je nakon obilaska gradonačelnik Ganić.

Ono što je na kraju istaknuo kao najbitnije jeste da za sada nema poplavljenih objekata, kao i da su životi naših građana sigurni.

– Imamo prijave da se voda približila nekim objektima, ali na svu sreću za sada je sve pod kontrolom. Postoji određena ugroženost, ljudski životi nisu ugroženi, a velika površina poljoprivrednog zemljišta je poplavljena. Naš prioritet su ljudski životi i njihove stambene jedinice, nadamo se da će prema najavama padavine prestati i da će doći do opadanja vodostaja rijeka. Mi smo i dalje na terenu i poduzimamo sve što je u našoj moći kako bi se naši sugrađani osjećali sigurno. – naglasio je gradonačelnik Ganić.