Gradonačelnik Mirza Ganić se sastao sa mještanima naselja Dubrave

Gradonačelnik Mirza Ganić se sastao sa mještanima naselja Dubrave

Nakon kišnih padavina koje su jučer pogodile i Visoko, stanovnici naselja Dubrave ponovo su se suočili sa brojnim problemima. Iz tog razloga danas je ovo visočko naselje posjetio i gradonačelnik Mirza Ganić, koji se sastao sa mještanima te razgovarao o problemima koje imaju, ali u zajedničkom razgovoru pokušao doći i do rješenja, posebno rješenja za sanaciju i asfaltiranje puta. – Ono što je potrebno jeste razumijevanje i eliminisanje svih podmetanja u vidu špekulacija zlonamjernih osoba. Moram kazati istinu da sam dolaskom na ovu poziciju zatekao potpisan ugovor za asfaltiranje dijela puta u iznosu od 98.000 KM, bez izabranog nadzora i uz dug od 1,8 miliona konvertibilnih maraka prema različitim dobavljačima. Odmah smo krenuli u aktivnosti pripreme javne nabavke, proveli smo tender za nadzor, izabrali nadzorni organ, osigurali finansijska sredstva i kada smo trebali da uđemo u realizaciju naišli smo na opstrukcije tadašnje uprave JKP „Visoko“, gdje su tražili da riješe priključke za vodu, da bi se nakon 30 dana shvatilo da su prokop uradili po njivama, a ne na putu, što može potvrditi predsjednik mjesne zajednice. Nakon svega toga je završena i građevinska sezona, a kada smo u novoj sezoni napokon krenuli u rješenje problema, naišli smo na brojne druge probleme koji nisu predviđeni za rješavanje ovim projektom, posebno sa kanalizacijom i odvodnjom površinskih voda koji su najveći problem na ovoj trasi. Projekat nije bio urađen kako treba, jer kanalizacija se nalazi 10 cm ispod asfalta, kroz istu je provučen plin, a ugovor koji smo zatekli tretirao je samo sanaciju 120 metara puta, a svi znate da je dužina puta nekoliko puta veća. Obzirom na probleme koji su nas dočekali, a da bismo stvarno riješili problem moramo krenuti u izradu novog projekta, osigurati neophodne dozvole, a nakon toga, uz strpljenje i razumijevanje raspisati javnu nabavku, da napokon riješimo ovaj problem koji je prisutan sigurno desetak godina. Ističem najmanje desetak godine, a ne godinu i po otkako sam ja dobio mandat – kazao je gradonačelnik okupljenim mještanima.
Ono što je zaključeno jeste da se ide u izradu potpuno novog projekta, a da se nakon toga krene u realizaciju svih segmenata, od kanalizacije i rješenja odvodnje oborinskih voda, do samog asfaltiranja, ali ne dionice od 120 metara, kako je zatečenim ugovorom od bivše vlasti bilo planirano, već kompletne dionice puta koja je nekoliko puta veća i za čiju sanaciju će biti osigurana i nekoliko puta veća finansijska sredstva.
Danas je hitnom intervencijom od strane Gradske uprave saniran put i stvoreni su uslovi za nesmetano odvijanje saobraćaja.