Gradonačelnik obišao radove na školi u Goduši: Obezbijeđena kompletna sredstva za izgradnju

Nakon niza godina čekanja, ali i velikog broja obećanja koja nikada nisu realizovana, nova zgrada područne škole u Goduši dobija svoje konture, a današnjom odlukom Vlade ZDK o odobravanju dodatnih 200.000 KM za izgradnju ovog školskog objekta, zaokružena je i finansijska konstrukcija za izgradnju i ulazak učenika u nove školske prostorije. Tim povodom Godušu je posjetio i gradonačelnik Mirza Ganić sa saradnicima.

– Drago mi je da smo danas imali priliku prisustvovati završetku prve faze radova u koje je uloženo 136.000 KM, od čega je Gradska uprava Visoko izdvojila 110.000 KM. Ono što je odlična vijest jeste činjenica da smo od Vlade ZDK u prethodnom periodu dobili 200.000 KM i završili tehničku specifikaciju, te očekujemo i brzo raspisivanje tendera za drugu fazu, a jutros je Vlada odobrila i dodatnih 200.000, pa smo u dogovoru sa direktoricom odlučili da se počne raditi tehnička specifikacija i za treću, završnu fazu radova. Očekujem da ćemo sa ovih 536.000 KM završiti kompletnu izgradnju područne škole i biti u situaciji da je ove godine i otvorimo. Važno je pomenuti da je i naša zastupnica u Skupštini ZDK Mirela Mateša Bukva prilikom plana o izgradnji škole, uputila amandmane na Budžet ZDK kako bi bila obezbijeđena sredstva, od amandmana smo odustali, jer smo do sredstava za izgradnju škole uspjeli doći na drugi način, ali je bitno pomenuti i Mirelinu ulogu. – naglasio je gradonačelnik Ganić.

Projekat izgradnje Područne škole Goduša trebalo je da košta oko 430.000 KM, ali je u međuvremenu došlo do veliko poskupljenja građevinskog materijala i radova, tako da su obezbijeđena dodatna sredstva, ukupno 536.000 KM, koja bi trebala biti dovoljna za završetak radova.

– Ako i na ovaj iznos od 536.000 KM bude nedostajalo sredstava mi ćemo ih pronaći i obezbijediti, da bismo zaokružili ovu lijepu priču. Čestitam svima koji su doprinijeli ovoj priči, a mi idemo dalje sa izgradnjom školskih objekata, ali i brojnim drugim infrastrukturnim projektima u gradu Visoko. Na kraju bih dodao da smo ponosni što raste jedan lijep objekat koji će krasiti Godušu, a našim najmlađima dati priliku da se obrazuju i da sutra budu bolji od nas i zamijene nas na ovim pozicijama. – zaključio je gradonačelnik Ganić.

Vijesti o obezbijeđenim sredstvima za završetak svih radova obradovale su učenike, roditelje, kao i osoblje ove škole.

– Ovo nam mnogo znači, jer će učenici moći svi da idu u jednu smjenu, ali će dobiti i puno ljepše i udobnije uslove za školske procese. Kapacitet škole je 50 učenika raspoređenih u tri odjeljenja, a nova škola će imati tri učionice, zbornicu, ali i veliku prostoriju u suterenu za nastavu tjelesnog odgoja, kao i sve ostale školske prostorije. – kazala nam je direktorica Amira Džafić.

Radovi na izgradnji Područne škole Goduša zvanično su počeli 14.decembra prošle godine, a ukoliko radovi budu tekli planiranom dinamikom, očekivati je da učenici narednu školsku godinu dočekaju u novim školskim prostorijama.