Gradonačelnik otvorio manifestaciju “Dani organske proizvodnje” i najavio nastavk podrške poljoprivrednim proizvođačima

17. Dani organske proizvodnje Visoko 2023. održavaju se danas u našem gradu, a kao i prethodnih godina podršku u organizaciji je pružila Gradska uprava Visoko na čelu sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem. Upravo je gradonačelnik i otvorio ovogodišnju manifestaciju, zajedno sa organizatorima Sejadom Hercegom, predsjednikom Saveza Udruženja Organskih Proizvođača FBiH „ORGANSKO FBIH“ i Vladimirom Fezanovićem.

 

Drago mi je da se prepoznaje rad, trud i zalaganje Gradske uprave Visoko. Prije dvije i po godine podrška poljoprivrednih proizvođačima je iznosila 60.000 KM, a danas je ta podrška u iznosu od preko 600.000 KM i ovime pokazujemo trajno opredjeljenje za pružanje podrške ovim ljudima. Zelena polja su osnov našeg zdravog života, iz zelenih polja dolazi zdrava hrana koju konzumiramo, a s druge strane i izvozimo – prodajemo izvan Visokog. Od te proizvodnje živi veliki broj naših građana, a ja im se svima, koji se bave ovom vrstom proizvodnje, zahvaljujem, jer to nije lagan izvor zarade. Ovi ljudi pokazuju da se od poljoprivredne proizvodnje može živjeti i preživjeti, da se mogu izdržavati porodice i školovati djeca. Zato sam zahvalan svim tim ljudima koji nam svojim doprinosom omogućavaju da imamo zdravu hranu. Iz tog razloga je i Grad Visoko promijenio politiku podrške, zato smo povećali podršku i to ćemo raditi i u budućnosti, jer bez podrške državnih institucija ne može se opstati, a nama je cilj da naši poljoprivredni proizvođači opstanu, razvijaju se i da ih bude što veći broj. – poručio je gradonačelnik Ganić, te pozvao i građane da kupovinom organskih proizvoda dođu do kvalitetnog proizvoda, a ujedno i podrže poljoprivredne proizvođače.

U sklopu današnje manifestacije obratili su se i organizatoru, a uručene su i zahvalnice, gradonačelniku Mirzi Ganiću, kao i poljoprivrednom proizvođaču Veziri Alihodžić.