I ove godine izdvojena sredstva za nabavku senzora za mjerenje šećera za mlade osobe

Na prijedlog gradonačelnika Visokog Mirza Ganić Grad Visoko je ove godine izdvojio sredstva za nabavku senzora za mjerenje šećera u krvi za mlade osobe sa područja Visokog starosti između 18 i 26 godina (Studenti i nezaposleni). 

– U prošlogodišnjem budžetu prvi put smo imali jednu ovakvu stavku koja je tretirala sve mlade ljude do 18 godina i studente do 26 godina starosti, a razlog je olakšati tim mladim ljudima njihovu borbu sa šećernom bolešću, ali i olakšati svakodnevnicu njihovim porodicama, te na neki način smanjiti troškove koje imaju. U ovoj godini  predviđena su sredstva za nabavku senzora za mlade od 18 do 26 godina starosti koji su nezaposleni ili studenti. Razlika u odnosu na prošlu godinu je da nabavku senzora za mjerenje šečera u krvi za mlade do 18 godina vrši Zavod zdravstvenog osiguranja Ze-Do kantona. Ako uzmete u obzir činjenicu da dijete tokom dana mora mjeriti šećer i ubosti se najmanje 5 puta, prostom računicom dobijete da se na godišnjem nivou treba ubosti 1.825 puta, ne uključujući ubode prilikom davanja inzulina. Ovim uređajem broj uboda za mjerenje šečera na godišnjem nivou sveden je na 24 puta, a što je za 1801 put manje. Pomenuto jasno ukazuje potrebu za podrškom i sretan sam što sam bio u prilici da predložim realizaciju ovako značajnog projekta za naše najmilije, a paralelno da olakšamo i njihovim porodicama.  – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić. 

Prema Javnom pozivu pravo na odobravanje sredstava za nabavku senzora imaju mladi od 18 do 26 godina, koji su nezaposleni ili studenti i koji imaju prebivalište na području grada Visoko.

Javni poziv preuzmite klikom OVDJE.