JU “Dom zdravlja” uz podršku Grada Visoko vrši pripreme za četvrti val korona virusa

Ministar zdravstva Zeničko – dobojskog kantona dr. Adnan Jupić, zajedno sa epidemiologom dr. Alisom Kozicom, posjetili su u utorak 7.septembra 2021.godine JU „Dom zdravlja“ Visoko gdje su im domaćini bili gradonačelnik Visokog Mirza Ganić i dr. Zlatko Handžić, direktor Doma zdravlja. Gostima su predstavljeni značajni rezultati koji su postignuti u jako kratkom vremenskom roku, a u saradnji sa visočkim privrednicima, kojima su poboljšani uslovi u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Upravo danas je Gradska uprava poslala na plaćanje 22.000,00KM JU “Dom zdravlja” Visoko, a sve s ciljem što bolje pripreme za četvrti val korona virusa u kojem se već nalazimo. Prezentovani su i budući koraci koji će voditi prema još boljoj organizaciji, ali i opremljenosti visočkog Doma zdravlja koji se godinama nalazio u očajnom stanju.
Ministar Jupić je pohvalio sve učinjeno u prethodnom periodu, te je obećao i svoju maksimalnu pomoć u narednom periodu prilikom sljedećih projekata, a posebna pažnja je posvećena i trenutnoj epidemiološkoj situaciji, kao i procesu vakcinacije koji se poprilično dobro odvija u Visokom.
Dr. Handžić je ministra i gradonačelnika informisao kako je do ovog trenutka u Visokom aplicirano 10.473 vakcine, te da se proces vakcinacije odvija željenim tokom, ali i da je Visoko jedan od prvih gradova gdje su otvorena vrata za vakcinaciju bez najave. Također, i po broju stanovnika i apliciranih doza Visoko se nalazi među gradovima gdje je vakcinacija poprilično uspješna, a gosti su imali priliku obići i ordinaciju u Domu zdravlja u kojoj se vrši proces vakcinacije, te se i na licu mjesta uvjeriti u dobar odziv građana na vakcinaciju.
Zaključak je da je potrebno pojačati vakcinaciju, jer se već nalazimo u četvrtom talasu, te na pravi način informisati građane o prednostima vakcinacije u očuvanju zdravlja i sprečavanju pandemije.
Gradonačelnik Ganić je iznio podatak da se posljedice četvrtog vala već osjete i u Visokom gdje je trenutno 31 pozitivna osoba, a ono što je zabrinjavajuće, a što smo saznali od dr. Jupića i dr. Kozice, jeste podatak da trenutno sve hospitalizovane osobe u Kantonalnoj bolnici u Zenici, kao i osobe koje se trenutno nalaze na respiratoru, a nažalost i preminule osobe, nisu vakcinisane.
Ovu priliku gradonačelnik Ganić, dr. Jupić. dr. Kozica i dr. Handžić su iskoristili da još jednom  pozovu građane da dođu na vakcinaciju, vakcina ima u dovoljnom broju, proces teče nesmetano i moguće je svakodnevno, pa i vikendom, doći i vakcinisati se bez prethodne najave.
Vakcinišimo se i sačuvajmo svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih.