Mirza Ganić i zvanično preuzeo dužnost gradonačelnika Visokog

Novoizabrani gradonačelnik Visokog Mirza Ganić danas je preuzeo funkciju i pojavio se na novom radnom mjestu.

Ono što je zanimljivo jeste da primopredaji dužnosti nije prisustvovala sad već bivša gradonačelnica Visokog, koja je dužnost nositelja izvršne vlasti u Visokom obnašala u prethodnih osam godina.

U kratkoj izjavi za medije Ganić je svim građanima uputio.

“Iskreno se zahvaljujem svima koji su u meni prepoznali osobu koja može voditi ovu lokalnu zajednicu, a posebno se zahvaljujem svima onima koji su slali poruke nakon onih debata, gdje su podcrtali da sam bio dostojanstven, kulturan, da sam držao dignitet i pozicije koju sam tada vršio, ali i da nisam vrijeđao. U narednom periodu, kako smo i obećavali, Visoko zaslužuje mir, slogu i zajedništvo i mi ćemo zaista raditi na tome. Na danas zakazanoj primopredaji dužnosti gospođa Babić nažalost nije došla na čin primopredaje, tako da ćemo mi službenom zabilješkom to konstatovati i dat ćemo zadatke nadležnim službama da pripreme određene izvještaje i radit ćemo primopredaju sa službama pojedinačno i sa javnim preduzećima.

U najmanju ruku sam zaista očekivao i pripremao sam se da sa mnom bude i gospođa Babić, da joj se zahvalimo na urađenom u prethodnom periodu, jer ovo nije vrijeme da pričamo o negativnom, nego o pozitivnim stvarima. Ali uvijek sam govorio: Ko uradi trun dobra vidjet će ga, ko uradi trun zla vidjet će ga i ja joj se ovim povodom zahvaljujem na svemu dobrom što je učinila. Očekivao sam malo više poštovanja, s obzirom na to da ovdje nije riječ o Mirzi Ganiću, nego o instituciji gradonačelnika, očekivao sam da ćemo to državnički uraditi, ali i to sve nažalost govori o nama kakvi jesmo.

U pogledu rada Gradske uprave, njenog odnosa spram privrednika i poljoprivrednika, ali običnih građana najvažnije je da ova institucija nije zatvor, da će naši radnici imati puna prava, da ćemo imati izuzetno dobre međuljudske odnose i da ćemo svi zajedno raditi za dobrobit naših građana. Naša osnovna misija je da služimo narodu i to ćemo zasigurno raditi. Naravno, privreda i poljoprivreda su segmenti u koje moramo uložiti dosta vremena, novca i pažnje, a onda praviti i priču Visoko – turistički grad, jer turiste moramo zadržati u gradu, dovesti ih u glavnu ulicu, da potroše koju marku i u centru grada, kako bi Visoko ostalo prepoznatljivo i u BiH i van naše države.

Ja se nadam da u narednom  periodu neće biti nekorektnog odnosa, kao što je bilo i u toku kampanje, i prije nje, a evo i poslije nje, jer im ni nakon 15. novembra neki šejtan nije dao mira, pa su stalno gurali prst u oko. Ovaj današnji razgovor treba biti poruka svima da vode računa o izjavama koje daju, jer nama treba mir, sloga i zajedništvo, a ne da se kost ubacuje među nas. Jer ako ne budemo radili zajedno, bit će teško, ne Mirzi Ganiću kao gradonačelniku, nego svima koji žive u Visokom. Nećemo se prebrojavati, ali svi će raditi svoj posao, neće niko raditi samo za svoj lični interes. Mi od danas pišemo neke nove priče i krećemo u neke nove projekte i izazove. Danas je svečano jer su građani oslobođeni diktature i jednoumlja. Ovo je pobjeda demokratije u Visokom i ja čestitam svima koji su joj doprinijeli.

Vrata gradonačelnika su svima uvijek otvorena i moja najvažnija poruka građanima jeste: Pomoći ću gdje mogu, gdje ne mogu pomoći ni Bog me ne duži i u tom kontekstu očekujem razumijevanje, jer nemam namjeru raditi išta mimo zakona, a sve što budemo mogli zajedno, uradit ćemo“, poručio je Ganić.

PRESS GRADA VISOKO