Na području Visokog još dva miliona m2 površine očišćene od mina

Grad Visoko je zahvaljujući međunarodnoj organizaciji MAG (Mines Advisory Group) i Vladi SAD-a ušao u program deminiranja pod nazivom MSP „Vlajčići“ kojim je planirano čiščenje i reduciranje minirane površine od 2.173.562 m2. Površine koje će biti deminirane nalaze se u neposrednoj blizini naselja Zbilje, Plješevica, Prijeko, Čekrečije, Buci, Stuparići, Dvor, Slatina i Čifluk. U blizini područja koja se deminiraju nalazi se veliki broj djece školskog uzrasta koja mogu svakodnevno da dođu u kontakt sa rizičnom površinom a time i u opasnost od mina, a tu je i turistička destinacija Plješevica – Bosanska piramida Mjeseca.

Tim povodom je danas (srijeda 8.septembra 2021. godine) u naselju Čifluk , održana prezentacija urađenih poslova čiščenja i deminiranja sumnjive površine u projektnom zadatku MSP „Vlajčići“. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici MAG-a, BH MAC-a, ambasade SAD-a kao donatori navedenog projekta, te gradonačelnik Visokog Mirza Ganić i predstavnici Službe civilne zaštite.

Prisutni predstavnici su pojasnili kako je na ovom lokalitetu preko 2 miliona metara kvadratnih sumnjive površine. Pronađeno je 317 mina, kao i 136 neeksplodiranih ubojitih sredstava, a preostalo je čišćenje još 42.000 m2 prostora. Iz MAG-a i američke ambasade su pohvalili i sjajnu saradnju koju su ostvarili sa Gradskom upravom Visoko.
Inače, na području Grada Visoko po procjeni BH MAC-a ima oko cca 11.000,000 m2 sumnjive površine, a realizacijom ovog projekta ta površina će biti manja za preko 2.000,000 m2 sumnjive površine.