Na području Visokog nema poplavljenih stambenih objekata, voda se izlila na pojedine putne dionice

Prema informacija Štaba civiline zaštite Grada Visoko nivoi rijeka Bosne i Fojnice su u porastu, ali na svu sreću nakon obilaska terena nisu zabilježene poplave u stambenim objektima. U naselju Prijeko rijeka Fojnica se još uvijek nalazi u svom koritu, dok se izlila u samoj gradskoj jezgri u Adi, te poplavila šetalište. Jedini za sada ugroženi objekat je zgrada „Koreja“ ispod Galerije „Likum“ gdje je rijeka Bosna došla do stepeništa ovog objekta. Blokiran je putni pravac Visoko – Ilijaš u Čekrekčijama zbog izlijevanja rijeke Bosne ispod mosta kod firme „Vračo“. Rijeka Bosna je blokirala i podvožnjak ispod autoputa na dionici Dobrinje – Seoča, a do izlijevanja je došlo i na nekoliko mjesta u Gornjem Moštru i Dobrinju, za sada bez ugrožavanja ljudi i stambenih objekata.

I lokalni potoci nisu napravili veću štetu, zabilježena je prijava iz Holića gdje je lokalni potok poplavio podrum jedne stare kuće, a voda je ušla u jednu štalu, te u dijelu Muhašinovića gdje je zbog začepljenja odvodnih kanala došlo do izlijevanja vode po putu.

Ono što je bitno pomenuti jeste da je trenutni nivo rijeke Bosne 373 cm, što je za razliku od velikih poplava iz 2014.godine, kada je visina bila 550 cm, razlika od preko 1,5 metara. Iz Civilne zaštite i dalje prate situaciju na terenu, a prema prognozama kiša bi trebalo da oslabi, kao i dotok vode u rijeku Bosnu, koja je nabujala od sarajevskih rijeka Željeznice i Miljacke, koje su stvorile velike probleme u Sarajevu i okolini. U narednim satima se očekuje stagnacija, a onda i lagani pad nivoa rijeka.