Nova muzejska zbirka i uređenje Galerije„Likum 76“ za još bogatiju turističku ponudu Visokog

U cilju pružanja podrške razvoju turizma na području grada Visoko, Gradska uprava je u ovoj godini opredijelila značajna finansijska sredstva za tu namjenu, a u posljednjim danima ove godine izvršene su uplate za još dva značajna projekta koji će poboljšati kvalitetu turističke ponude našeg grada. Javnim pozivima, a nakon toga i potpisivanjem sporazuma, obezbijeđena su sredstva za Galeriju „Likum 76“, kao i Franjevački samostan svetog Bonaventure.

– Jedan od strateških ciljeva nam je razvoj turističke ponude i infrastrukture, jer imamo neprocjenjivo bogatstvo na području našeg grada, od nacionalnih spomenika, do lokacija na kojima radi Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, i namjera je iskoristiti sve potencijale koje imamo, a Gradska uprava na čijem sam čelu, podržat će sve projekte koji znače dodatni turistički razvoj i dolazak turista u naš grad. Ovoga puta sredstva su obezbijeđena  sufinansiranje projekta uređenja okolnog prostora galerije „Likum 76“ i nabavku parkovskog inventara, ali i još jedan jako značajan projekat, sufinansiranje postavke muzejskih zbirki (Etnografska i zbirka oruđa i oružja) u sklopu Franjevačkog samostana sv. Bonaventure, čime će Visoko dobiti još jednu odličnu muzejsku postavku. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.

I u budžetu za narednu godinu koji je jednoglasno usvojen prije nekoliko dana, ponovo su planirana sredstva u iznosu od 135.000,00 KM za podršku turizmu.