Obavljene posljednje pripreme za ispraćaj žrtava srebreničkog genocida iz Visokog

Gradonačelnik Mirza Ganić u utorak 6.jula 2021.godine je posjetio prostorije JKP „Gradska groblja“ gdje su u toku posljednje pripreme za ispraćaj tužne kolone sa 19 identifikovanih tijela žrtava genocida u Srebrenici, koja iz Visokog kreće u petak 9.jula u 10:00 sati.

„Naše preduzeće godinama učestvuje u traženju, identifikaciji i ukopu žrtava. Nažalost, zadnjih godina je sve manji broj identifikovanih žrtava. Ove godine program ispraćaja je sličan prošlogodišnjem uz mnogo pažnje na epidemiološke mjere. Kolona iz Visokog kreće u petak 9.jula u 10:00 sati, a planirano je da se zaustavi u Ilijašu i Vogošći, a zatim u 12:00 sati i ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu. Nakon toga kolona nastavlja svoj tužni put prema mjestu posljednjeg smiraja”. – kazao je direktor JKP „Gradska groblja“ Visoko, Kenan Karavdić.

Gradska uprava je i ove godine zajedno sa RTV Visoko i Gradskim grobljima definisala program kojim će na dostojanstven način biti obilježen ovaj važan datum i biti poslana poruka javnosti da se ne zaboravi. „Moramo se prisjećati i pamtiti, jer sve što se zaboravi može ponovo da se desi, a ovo su prilike da evociramo uspomene i da na jedan pristojan način odamo počast žrtvama“. – istaknuo je gradonačelnik Mirza Ganić.