Obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

  1. mart – Dan nezavisnosti naše domovine obilježen je danas i u Visokom. Uz prisustvo velikog broja gostiju odata je počast na spomen-kosturnici borcima NOB-a, šehidskom spomen-obilježju, kao i Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

U Kulturnom centru Altindag je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Visoko, a gostima su se obratili predsjedavajući GV Nikola Pekić, kao i zamjenik predsjedavajućeg Vahid Ramić. Brojne goste, vijećnike, predstavnike Visokog u Zeničko-dobojskom kantonu i drugim organima vlasti, pozdravio je i gradonačelnik Mirza Ganić.

– „Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?” –  referendumsko je pitanje na koje je preko dva miliona ljudi, koji državu Bosnu i Hercegovinu smatra jedinom domovinom, odgovorilo potvrdno.  Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine proveden je, uz strogo poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine i međunarodnog prava, zbog čega su sve države svijeta priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu zemlju. Trideset godina je prošlo od ovog sudbonosnog i historijskog događaja, događaja kojim je Bosna i Hercegovina obnovila svoju nezavisnost. Demokratska volja iskazana 1. marta 1992. godine imala je presudan značaj za opstanak Bosne i Hercegovine. Građanke i građani Bosne i Hercegovine izabrali su tada samostalnu i cjelovitu državu, odbijajući ideje o njenoj podjeli i pripajanju drugim državama.Historija kojoj svjedočimo zabilježila je kakvi su zloslutni događaji uslijedili, ali zabilježila je i hrabrost bosanskohercegovačkog čovjeka, golorukog i gladnog, na braniku domovine.Danas, u miru, naša je obaveza da hrabrost onih koji su srcem i krvlju branili domovinu proslavljamo s ponosom i časno, ali i da puteve koje su nam utrli čuvamo znanjem, mudrošću, smionošću, učenjem i znanjem. Naša budućnost je u integraciji, povezivanju, razumijevanju, gradnji mostova i pružanju ruke prijateljstva svima onima koji nas gledaju blagonaklono. Naša budućnost je u čuvanju tekovina borbe, ali i daljnjem nastojanju za prosperitetom. Dok pandemija odnosi živote, dok svjetski moćnici krvlju i nasiljem nasrću na nedužne ljude, mi još čvršće moramo zbiti svoje redove, jačati privredu i ekonomiju, zdravstvo i školstvo. Mi u Visokom, na lokalnom mikroplanu itekako znamo kako jedinstvo donosi prosperitet i takvu poruku trebamo poslati i dalje. S ovog mjesta, želim odati počast poginulim borcima i šehidima koji su živote dali za odbranu domovine, te njihovim časnim porodicama. Također, najiskrenije čestitke za Dan nezavisnosti upućujem borcima i gazijama, njihovim porodicama, svim građanima grada Visoko u domovini i dijaspori, Vama cijenjeni vijećnici i vijećnice, dragim gostima. Sretan Dan nezavisnosti i neka živi Bosna i Hercegovina! – poručio je gradonačelnik Ganić.U programu obilježavanja Dana nezavisnosti učestvovali su i učenici Medrese “Osman ef. Redžović”, kao i OMŠO “Avdo Smajlović” Visoko.