Održan sastanak o brendiranju dva nova visočka proizvoda – moštranske paprike i srhinjske jagode

U Visokom je danas u organizaciji Gradske uprave održan sastanak s predstavnicima Agencije za sigurnost hrane BiH, visočkim proizvođačima, kao i savjetnicom EU u našoj zemlji, o brendiranju novih proizvoda iz našeg grada.

– Zajedno smo otvorili brojne teme kako bismo u narednom periodu došli i do određenih rezultata. Visoko je jedno veliko poljoprivredno mjesto, velikim dijelom hranimo i Sarajevo i svako brendiranje i pravljenje pozitivne priče od domaćih proizvoda je dobrodošlo i mi u tome imamo interes. – istaknuo je na početku sastanka gradonačelnik Mirza Ganić, koji je zajedno sa svojim saradnicima bio i domaćin ovom događaju.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Agencije za sigurnost hrane BiH koji za Visoko smatraju kako ima potencijal u brojnim domaćim proizvodima, te kako svu tu priču treba dodatno unaprijediti.

– Interes je unaprijediti te proizvode, podići brendove, a potrošači su ti koji daju konačnu ocjenu. Visočki proizvođači i njihovi proizvodi su kvalitetni i prepoznatljivi i ti brendovi su prepoznati van lokalnih granica. – kazao je šef odsjeka za certifikaciju proizvodnje u Agenciji za sigurnost hrane BiH, Dragan Brenjo.

A Visoko bi uskoro moglo postati bogatije za još dva proizvoda sa geografskom oznakom porijekla.

– Sastanak je rezultirao odličnim zaključcima i idejama koje će imati veliki značaj za sve nas. Kruna našeg proteklog rada je zaštićen geografski proizvod visočka pečenica, a ono što nas u narednom periodu očekuje jeste zaštita moštranske paprike i srhinjske jagode, koje imaju sve potrebne parametre, kulturno-historijsko naslijeđe, dugotrajnost i tradicionalnu proizvodnju i ostaje da dobiju papir koji to potvrđuje, i u narednom periodu ćemo na tome i raditi. – kazao nam je Adi Pašalić, stručni saradnik za poljoprivrednu djelatnost u Gradskoj upravi Visoko.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica EU u našoj zemlji za ovu oblast, Jurgita Savickaite koja također nije krila oduševljenje onime što je tokom sastanka uspjela da sazna o visočkim proizvodima.

– Zaista imate mnogo proizvoda za koje postoji mogućnost da dobiju oznaku zaštićenih proizvoda, a to proizvodima daje veći kredibilitet i popularnost. Želim ohrabriti proizvođače da se ne plaše tog birokratskog procesa koji moraju proći, jer time proizvod postaje popularan ne samo u državi, već i u Europi i svijetu. – istaknula je Savickaite.