Održan sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima i dogovoren Program poticajnih mjera za 2022.godinu

U Velikoj sali Gradske uprave Visoko danas je održan sastanak sa predstavnicima poljoprivrednika i poljoprivrednih udruženja sa područja grada Visoko. Uz gradonačelnika Mirzu Ganića, sastanku su prisustvovali i njegovi pomoćnici, koji su prisutnima prezentovali urađeno u ovoj oblasti u 2021.godini, te predstavili prijedlog Programa poticajnih mjera za 2022.godinu.

– Nalazimo se u specifičnoj godini i posebnim okolnostima, a svjedoci smo kako određene zemlje već zabranjuju izvoz hrane. Mi u Visokom imamo resurse, a kroz Program smo pokušali da prepoznamo i one djelatnosti i poljoprivrednike kojih do sada nije bilo u poticajima, te da sredstva koja imamo pokušamo ravnomjerno rasporediti. Bitno je napomenuti kako je Grad Visoko u poljoprivredu u prošloj godini uložio 463.319 KM, ali smo također s viših nivoa vlasti obezbijedili velika sredstva, pa su tako naši poljoprivrednici u protekloj godini dobili preko dva i po miliona KM podrške i poticaja, a ove godine očekujemo da taj iznos premaši i tri miliona. – kazao je gradonačelnik Ganić, te pozvao poljoprivredne proizvođače da se uključe u izradu Programa, jer je cilj da Program poticajnih mjera bude javan, transparentan i u dogovoru upravo s njima.

Posebna pažnja posvećena je planiranju proljetne sjetve za koju je Grad Visoko izdvojio 50.000 KM podrške, a sredstva će biti, ukoliko bude potrebno i ukoliko izostane podrška viših nivoa, i veća.

– Za proljetnu sjetvu smo planirali 50.000 KM, a u narednoj sedmici imamo sastanka sa predstavnicima Zeničko-dobojskog kantona i Federacije i tada ćemo znati koliko će se ovi nivoi uključiti i podržati proljetnu sjetvu. Ukoliko podrška izostane mi ćemo rebalansom budžeta obezbijediti dovoljna sredstva da pomognemo proljetnu sjetvu, a građani će to sigurno prepoznati. – naglasio je gradonačelnik.

Prisutni poljoprivredni proizvođači su iskazali zahvalnost na dosadašnjoj podršci, koja je za razliku od prethodnih godina bila značajna i nekoliko puta veća, iznijeli su i svoje prijedloge, kao i probleme, a na kraju su dali i saglasnost za Program poticajnih mjera u 2022.godini, koji bi se kao tačka dnevnog reda trebao naći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Visoko.