Održana 30. redovna sjednica GV Visoko, usvojeni prijedlozi o dodjeli Povelja Grada Visoko

U Velikoj sali Gradske uprave Visoko danas je održana 30.redovna sjednica Gradskog vijeća Visoko, a na samom početku sjednici je prisustvovalo 17 vijećnika, gradonačelnik Visokog Mirza Ganić sa saradnicima, kao i zastupnik u Skupštini ZDK Emir Džafić.

Bila je ovo jedna od najkraćih sjednica u ovom sazivu vijeća koja je trajala manje od jednog sata, a ono što je također interesantno jeste da su sve tačke dnevnog reda jednoglasno usvojene.

1. Izvod iz zapisnika sa 29. redovne sjednice Gradskog vijeća Visoko usvojena sa 20 glasova ZA.

2. Prijedlog odluke o izmjenama Budžeta Grada Visoko za 2023.godinu

3. Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izvršenju  Budžeta Grada Visoko za 2023.godinu usvojene sa 21 glasom ZA.

Tokom rasprave oko pomenute dvije tačke dnevnog reda gradonačelnik Mirza Ganić je govorio o JKP „Gradska groblja“ Visoko koje je bilo na ivici gašenja, a koje će biti spašeno. – Očekujemo u narednom periodu daljnju stabilizaciju preduzeća i da rade kako treba, a to se odnosi na sva javna preduzeća koja imamo i kojima pružamo nesebičnu podršku. – kazao je gradonačelnik. Pozvao je i predstavnike Visokog na višim nivoima vlasti da se potrude da finansijska sredstva usmjere u svoj grad. – Mnogo je projekata koji su sada na čekanju, projekata za koje su ugovori bili potpisani, a sada već neko vrijeme čekamo dozvole. Da pokose travu uz putne pravce, zakrpe rupe, bio bi neki znak da se nešto pokreće. Na čekanju je izgradnja kružnog toka, a nažalost sluha nema za sredstva za dovršetak radova na školi u Goduši, pa smo kao Gradska uprava iznašli rješenje i mi ćemo finansirati i obezbijediti da se radovi privedu kraju. Ovim putem još jednom pozivam sve naše predstavnike na višim nivoima da se potrude da usmjere ulaganja u Visoko, a ja ću sa saradnicima potpisati i dati odobrenje za svaku marku koja treba da dođe u naše Visoko i neće biti opstrukcija kakvih je bilo dok sam bio premijer Vlade ZDK.  – poručio je gradonačelnik Ganić.

4. tačka dnevnog reda, Prijedlog  odluke o izmjenama i dopuna Programa kapitalnih ulaganja u infrastrukturu iz Budžeta Grada Visoko i  kapitalnih ulaganja viših nivoa vlasti za 2023.godinu usvojena je sa 21 glasom ZA.

5. Prijedlozi odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Visoko  za 2023.godinu

5.1. Prijedlog  odluke o dodjeli  Povelje Grada Visoko

5.2. Prijedlog  odluke o dodjeli  Povelje Grada Visoko

5.3. Prijedlog  odluke o dodjeli  Povelje Grada Visoko

5.4. Prijedlog  odluke o dodjeli  Povelje Grada Visoko za životno djelo

5.5. Prijedlog  odluke o dodjeli  Povelje Grada Visoko o proglašenju počasnim građaninom Grada Visoko jednoglasno sa 21 glasom ZA su usvojeni, pa će tako Povelja Grada Visoko za 2023.godinu biti dodijeljena prim.mr.sc.dr . Senadu Derviševiću, prim.dr. Senadu Karavdiću, Gorskoj službi spašavanja (GSS) Visoko, Povelja Grada Visoko za životno djelo za 2023.godinu će biti posthumno dodijeljena majoru Miji Mateši, a Počasnim građaninom Grada Visoko za 2023.godinu će biti proglašen dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u BiH.

 

6. Prijedlog odluke o uspostavljanju saradnje i prijateljstva između Grada Sakarja u Republici Turskoj i  Grada Visoko usvojen je sa 21 glasom ZA, a 11.augusta ove godine predstavnici Grada Sakarija će doći u Visoko gdje će biti upriličeno i potpisivanje Sporazuma o uspostavljanju saradnje i prijateljstva.

7. Prijedlog zaključka o  neprihvatanju ponude za kupovinu udjela dva udjeličara  u JP “Veterinarska stanica Visoko” d.o.o. Visoko usvojen je sa 21 glasom ZA, a na kraju je ostala i osma tačka dnevnog reda, vijećnička pitanja i inicijative, čime je iscrpljen dnevni red 30.sjednice, dok je naredna sjednica, Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom 29.augusta – Dana Grada Visoko.