Održana komemorativna sjednica povodom smrti prim.dr. Majeda Mafalanija

U Velikoj sali Gradske uprave Visoko danas je održana komemorativna sjednica povodom smrti prim.dr Majeda Mafalanija, hirurga Ratne bolnice i Doma zdravlja Visoko i dobitnika najvećeg ratnog priznanja Armije RBiH, „Zlatnog ljiljana“.

O doktoru su govorili komandant i predsjednik Udruženja dobitnika najvećeg ratnog priznanja Ferid Provalić, koji se sjetio ratnog puta doktora Mafalanija, Zlatko Handžić današnji direktor JU „Dom zdravlja“ Visoko, kao i gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

– Teško mi je govoriti u ovakvim trenucima, jer se nekako bojim da nešto ne zaboravim, da nešto ne ispustim, a važno je reći.  Zapravo, danas je tuga u Visokom, izgubili smo insana. Ne kažem čovjeka, niti prijatelja, brata, doktora, „Zlatnog ljiljana“, jer riječju insan mogu obuhvatiti sve nabrojano i sve mnogo više. To je bio naš doktor Mafalani. Neću reći da nam se našao u pomoći, nego ću reći došao je da nam pomogne, da sanira rane i krv, da spašava naše hrabre borce kada je bilo najpotrebnije, i ostao. Ostao u našem gradu i postao naš insan. Ostao da nas liječi i da nam pokaže kakvim se treba biti. Biografiju doktora Mafalanija nesuvislo je govoriti, manje više svi je znamo, ali sve što čovjek nauči u životu njegovo je, a naš doktor učio je i primjenjivao naučeno. Ipak, želim i trebam naglasiti da je odlazak stručnjaka, kakav je bio naš doktor, nenadoknadiv gubitak za našu zajednicu i društvo u cjelini.

Ovih dana javljaju se rastuženi bivši ranjenici i ponaosob mi kazuju kakvu je operaciju  i kakav hirurški i insanski poduhvat napravio baš kada je svakog od njih liječio, kada im je šivao rane i spašavao živote. Velike su to stvari!

Visoko je izgubilo insana, ponavljam se, ali to je ono što nas boli danas, i boljet će nas dok zemljom hodimo. S ovog mjesta molim Uzvišenog Boga da se našem dragom doktoru smiluje, da mu grijehe oprosti, da ga džennetom obraduje i u njega ga uvede bez polaganja računa. Molim Ga također, da porodici i prijateljima u ovim teškim trenucima gubitka, da sabura i snage da nastave hrabro i ponosno čuvati uspomenu na našeg doktora. – kazao je o doktoru Mafalaniju, gradonačelnik Mirza Ganić.

O doktoru je govorio i njegov kolega dr. Enver Bektaš, a o ratu, ranjenim suborcima i ličnim iskustvima ranjavanja i spašavanja ranjenih kolega, govorio je Kemal Kardaš.