Održana Novogodišnja press konferencija gradonačelnika Mirze Ganić i direktora preduzeća i ustanova

Novogodišnja press konferencija povodom kraja godine i sumiranja rezultata u 2022.godini održana je danas u Veliko sali Gradske uprave Visoko. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Grada Visoko Mirza Ganić, pomoćnici gradonačelnika, te direktori javnih preduzeća i ustanova, koji su se prvi i obratili i podnijeli svoje izvještaje, te ih podijelili s javnošću.

JKP „Visoko“ je tokom ove godine ulagalo u stabilizaciju firme, ali i dovršetke započetih projekat, nabavku nove opreme i pokretanje novih projekata. – Kompletirali smo Podsistem Moštre, a nažalost zbog loše projektne dokumentacije ponovo ćemo morati raditi projekat za Podsistem Gračanica. U narednoj godini dolazi nam i projekat vodosnabdijevanja Porječana koji ćemo započeti i za koji će sredstva ubrzo biti operativna. Vršimo i konsolidaciju preduzeća u kojem smo imali probleme u svim strukturama i jedinicama. Ono što bih posebno naglasio jeste da naši korisnici nisu s naše strane osjetili poskupljenja, zahvaljujući Gradskoj upravi i gradonačelniku Mirzi Ganiću. Pojeftinili smo cijenu vode za 20%, dobili subvenciju za odvoz otpada čija cijena se neće mijenjati, a uspjeli smo nabaviti i određenu opremu i vozila. – kazao je direktor Almir Hadžialić.

JP „Veterinarska stanica“ Visoko je primjer uspješnog preduzeća koje zahvaljujući relaksiranim odnosima u posljednje vrijeme nastavlja sa razvojem i napretkom. – Održavali smo redovne preglede, cijepljenja, kontrole životinja kao i objekata za uzgoj. Problem se pojavio sa brojem pasa lutalica, jer smo u 2020. i 2021.godini imali ugovor o kastraciji i sterilizaciji sa „Dogs Trust“ i tada smo uradili oko 400 sterilizacija i kastracija, dok ove godine nismo imali tu podršku, pa je bio smanjen i obim. Ono što bih posebno istaknuo i na što smo ponosni jeste nabavka modernog ultrazvučnog uređaja koji posjeduju samo tri stanice u cijeloj BiH. – kazao je u obraćanju Ahmed Kurspahić, direktor Veterinarska stanice.

Direktor JP „Visoko Ekoenergija“ Amer Hindija je istaknuo kako je iza ovog preduzeća turbulentna, ali uspješna godina. – U situaciji u kojoj je došlo do enormnih poskupljenja, ali i nestabilnosti isporuke plina  teže smo dolazili do novih korisnika, ali smo uspjeli da dobijemo 122 nova korisnika fizička lica, kao i 3 nova industrijska korisnika. U ovoj godini očekivana dobit je oko 350.000 KM, a ako uzmemo u obzir subvencije za cijenu plina našim korisnicima, te ukidanje takse za mjerno mjesto, dobit bi premašila pola miliona KM. Iako je cijena plina rasla pet puta i za godinu dana udvostručena mi smo imali porast potrošnje od 21%, a proširili smo mrežu za novih 5 kilometara. Kao društveno odgovorna kompanija nastavili smo s podrškom sportskim kolektivima, kao i kulturnim i drugim sadržajima u našem gradu. – naglasio je Amer Hindija.

S najvećim problemima ove godine su se susreli u JKP „Gradska groblja“ Visoko. – U proteklom periodu, nakon sanacije i uspješnog stečaja preduzeća, naišli smo na problem za koji nismo znali i koji ne datira iz vremena ove uprave i ovog gradonačelnika. Od prispjeća tog duga prema Poreznoj upravi neprestano radimo na pronalasku rješenja i nadam se da ćemo u narednom periodu riješiti i taj problem, jer je ovo preduzeće koje ima perspektivu, ali i prostor za rast i napredak. Pored pomenutog duga s kojim je javnost upoznata imali smo i dug prema Vladi Federacije BiH i sredinom prošlog mjeseca smo potpisali sporazum o otplati na pet godina. U narednoj godini primarno nam je riješiti najveći problem koji imamo, a smatramo da imamo prostora za rast, kao i uvođenje novih aktivnosti u preduzeću. – kazao je v.d.direktor JKP „Gradska groblja“ Dženan Šabanović.

JU „Zavičajni muzej“ je tokom godine realizovala niz aktivnosti. – Prioritet su nam bile edukativne radionice, posebno one za najmlađe, a realizovali smo ih ukupno 20. Tu su i dva arheološka projekta, te brojna kulturna dešavanja, koncerti, izložbe, te promocije knjiga, a iza nas je uspješna godina, dok zahvalnost dugujemo Gradskoj upravi i gradonačelniku na podršci koju konstantno imamo. – kazala je direktorica Đenana Ganić.

Veliki obim posla su imali u JU „Centar za socijalni rad“, posebno ako se zna da su tokom godine uz tekuće poslove i obaveze imali i povećan rad na zahtjevima, prije svega za dječije doplatke, te isplate naknada porodiljama. – Uz sav obim posla uspjeli smo odraditi preko 1.300 izlazaka na teren po pitanju socijalne zaštite, realizovati brojne humanitarne akcije i podijeliti mnoštvo donacija, a nastavili smo odličnu saradnju sa vladinim i nevladinim organizacijama, kao i sa našim privrednicima. – kazao je direktor Kemal Mušinbegović.

Ajša Šahinović, direktorica JU Gradska biblioteka Visoko je u obraćanju naglasila odličan odziv na sve događaje koje je ova ustanova organizovala, ali i saradnju sa drugim bibliotekama i institucijama. – Tokom godine imali smo i devet aplikacija na razne projekte i sve smo dobili, tu je i izdavačka djelatnost, promo spot o biblioteci, proglašenje najaktivnijeg čitaoca i drugi sadržaji. Imamo sjajnu saradnju sa Gradskom upravom koja nam omogućava nesmetan rad, pozitivno poslujemo i bilježimo blagi rast broja čitalaca. – kazala je Ajša Šahinović.

I JU za predškolski odgoj i obrazovanje je imala uspješnu godinu. – Ove godine smjestili smo 200 mališana o kojima brine ukupno 27 naših uposlenika, a nakon dvije godine pauze realizovali smo i obavezni predškolski odgoj za 400 djece. Ono što u narednom periodu očekujemo jeste završetak izgradnje obdaništa u Prijekom čiji radovi ubrzano napreduju, a otvorenjem ćemo dobiti bolje uslove i smanjiti liste čekanja. – istaknula je direktorica obdaništa Halima Abdukić.

JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“ je i tokom ove godine bila nosilac brojnih aktivnosti i događaja. – Ovo je bila najuspješnija godina naše ustanove u kojoj smo zabilježili ukupni rast prihoda od 9%, poboljšali naše usluge, ali i nabavili novu opremu koja će unaprijediti rad RTV Visoko. Bili smo nosioci svih bitnih aktivnosti u našem gradu, a posebno bih istaknula organizaciju „Visočkog ljeta“ koje se nakon dvije godine pauze ponovo „vratilo“ u naš grad sa programom koji vjerovatno nikada nije bio kvalitetniji i bolji. – kazala je direktorica Amila Koso.

JU „Dom zdravlja“ Visoko je nakon zateknutog katastrofalnog stanja i tokom ove godine bilježila pozitivne pomake. – Nastavili smo konsolidaciju ustanove, nabavku opreme, modernizaciju, uređenje, a uz sve to i kadrovsko opremanje, pa smo pojačali Službu kućnog liječenja, a postali smo bogatiji i za dva doktora specijalista. – kazao je direktor Doma zdravlja dr. Zlatko Handžić.