OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ u Donjem Moštru dobija kvalitetnije uslove rada i ljepši izgled

Realizacija projekta energetske efikasnosti, koji za cilj ima uštedu energije, ali i unapređenje uslova za izvođenje nastave, kao i smanjenje zagađenja u završnoj je fazi i u OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ u Donjem Moštru.

U ovoj obrazovnoj ustanovi urađena je termoizolacija fasadnih zidova, zamjena postojeće stolarije i/ili bravarije, termoizolacija stropa na sportskoj dvorani, kao i ugradnja dinamičkih termostatskih ventila, te djelomična zamjena rasvjetnih tijela.

Iznos investicije je 334.586 KM, a ovim radovima očekuje se godišnja ušteda energije od  442.562 kWh/god, kao i očekivano godišnje smanjenje emisije CO2 za 158,0 t/god.

Pored pomenutih radova urađena je i konverzija grijanja u sklopu projekta UNDP-a „Zeleni klimatski fond“, a vrijednost projekta je bila oko 100.000 KM.

Podsjećamo Vlada ZDK na čelu s tadašnjim premijerom Mirzom Ganićem i ministrom Spahijom Kozlićem, krenula je u realizaciju projekata energetske efikasnosti, a vrijednost investicije je blizu 11 miliona KM za obrazovne ustanove sa područja kantona. Izuzetno bitno je naglasiti da će u tri visočke škole biti uloženo oko 1,5 miliona KM za ove projekte, a vrijedni pomena su i aktuelni radovi na izgradnji područne škole u Goduši, te izgradnji fiskulturne sale škole u Porječanima.