Podijeljena rješenja:  U Visokom će svi studenti dobiti stipendije

U Velikoj sali Gradske uprave Visoko danas je upriličena podjela rješenje o dodjeli stipendija za studente korisnike boračke stipendije. Stipendiju Ministarstva za boračka pitanja Zeničko – dobojskog kantona dobila su ukupno 254 studenta, a ona je u iznosima od 800 i 1.200 KM.

– U 2019. i 2020.godini uspjeli smo preko ministarstva izdejstvovati da svi studenti koji se prijave i dobiju stipendije. U prošloj godini, zbog pandemije koja je sve poremetila, došlo je i do prenošenja većeg broja ispita za studente nego ranije i nastao je vakuum, te ministarstvo nije uspjelo izaći u susret i svima podijeliti stipendije. Nakon toga je došlo i do promjene određenih pravila i ove godine ponovo svi dobijaju stipendije. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić, te istaknuo kako je cilj da svi visočki studenti dobiju stipendije, a da će stipendije dodijeljivati i Grad Visoko.

– Gradska uprava je ranije raspisivala javne pozive za stipendije nadarenim studentima, mi smo prvi raspisivali, onda su ti studenti dobijali stipendije, međutim nisu se mogli nakon toga prijaviti za stipendije sa drugih nivoa i tako smo gubili određeni broj stipendija. Mi ćemo dodijeliti stipendije, ali će poziv uputiti dok prođu pozivi za stipendije ministarstva za boračka pitanja i ministarstva obrazovanja. Cilj nam je da ako neko nije dobio stipendiju, da je dobije od Gradske uprave, dio ćemo dati za nadarene studente i dodatno ih nagraditi, prepoznat ćemo one najbolje, kao i one koji su dobili manje stipendije, a time ćemo dobiti i jedan vid balansa, ali i stvoriti bolji standard našim studentima. U Visokom neće biti studenta koji nije dobio stipendiju. – zaključio je gradonačelnik Ganić.

Na kraju gradonačelnik je poručio kako stipendije ne rješavaju sve potrebe tokom studiranja, ali olakšavaju i studentima i roditeljima, te je poželio puno sreće u školovanju svim našim studentima, uz želju da svoje studentske obaveze što prije završe, i uz poruku da će Gradska uprava uvijek pružati podršku i biti na raspolaganju.