Predstavljen program BH SELO koji podstiče individualni turizam

Danas je u kabinetu gradonačelnika Mirze Ganića održan sastanak sa predstavnicima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, na čijem čelu se nalazi Mirhunisa Zukić. U okviru pomenute Unije od 2015.godine aktivan je i program BH SELO, koji je baziran na individualni turizam, ali i poljoprivredu, a upravo se o ovim temama i razgovaralo tokom sastanka.

– Želja nam je kroz naše projekte posvetiti pažnju i pomoći običnim ljudima, a sarađujemo sa ambasadama Švicarske i Kanade, kao i američkom vladom. Ovaj sastanak je održan s ciljem da u svoje projekte uključimo i Visoko, a tu prije svega mislim na aktuelni projekat „Korak naprijed – Razvoj ženskog preduzetništva u doba pandemije“. Trenutno imamo uspostavljenu saradnju sa 33 općine u BiH, a na našem web portalu predstavljeno je 169 domaćinstava. – kazala je Zukić.

Pored gradonačelnika Ganića sastanku su prisustvovali i njegovi saradnici, a zaključak je kako Visoko ima poprilično razvijen turizam i dobru ponudu, dok je ruralni turizam manje zastupljen, pa postoji prostor i za njegov razvoj.

– Mi ćemo kroz program utroška sredstava za podršku biznisu definisati podršku osnivanju novih obrta ili dodatnih djelatnosti iz segmenta smještajnih kapaciteta, koji mogu povezati poljoprivrednu proizvodnju sa smještajem. Akcenat projekta će biti na ženama i mladim ljudima, za koje smo i u prethodnom periodu obezbjeđivali određena sredstva, pa ćemo tako nastaviti i u budućnosti. – istaknuo je gradonačelnik Ganić.

Kroz Programe BH SELO akcenat se stavlja na individualni turizam, poljoprivrednu proizvodnju, ali i promovisanje običnih ljudi koji nemaju načina da pokažu svoje usluge i proizvode, uz parolu: „Odmor bez luksuza i zvjezdica“.