Predstavnice JU za predškolski odgoj i obrazovanje na sastanku sa gradonačelnikom

Gradonačelnik Mirza Ganić je upriličio sastanak sa direktoricom i članicama Upravnog odbora JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko. Razlog sastanka je bilo sumiranje godine koja je na izmaku, a iako teška i sa problemom pandemije, ovu godinu visočko obdanište će završiti pozitivno. Iz JU za predškolski odgoj i obrazovanje gradonačelnika su upoznali sa trenutnom situacijom, ali i problemima koje imaju u ovoj ustanovi, ali su se i zahvalili na kako su kazali, tome što je sve što je bilo obećano i ispoštovano.

– Bila je ovo specifična godina i za obdanište, ali smo uspjeli da je privedemo bez gubitaka. Ono što bih istaknuo jeste da su uposlenici imali isplaćene sve plate na vrijeme, bez bilo kakvih smanjenja i bez otpuštanja radnika, iako je situacija bila izuzetno teška. Znamo da je odlukom kriznog štaba i nadležnih institucija reduciran broj djece koja mogu boraviti u obdaništu, a samim tim su i prihodi bili značajno smanjeni. Grad Visoko je ispunio sve svoje obaveze, a rebalansom budžeta smo obezbijedili dodatnih 30.000 KM kako bi sve obaveze, posebno prema uposlenicima, bile ispunjene. Nadam se da će naredna godina donijeti i povratak u normalan život, samim tim i povratak djece u obdanište, te da će se situacija vratiti u normalnu. – kazao je gradonačelnik Ganić.

Razgovarano je i o drugim temama vezanim za ovu ustanovu, kao i izgradnji novog objekta obdaništa, a ukoliko situacija bude dozvoljavala, te dođe do popuštanja pandemije, a samim tim i finansiranje bude sigurnije, planirano je da radnici ove ustanove sredinom godine dobiju regres, za koji ove godine nije bilo uslova, dok se razgovaralo i o povećanju plata uposlenicima, koji obavljaju izuzetno važnu ulogu odgoja i obrazovanja naših mališana.