Premijer ZDK zajedno sa ministrima boravio u radnoj posjeti Visokom i visočkim poljoprivrednim proizvođačima

Premijer Zeničko – dobojskog kantona Mirnes Bašić, zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirsadom Hadžićem i ministrom MUP-a ZDK Dariom Pekićem, danas je posjetio Visoko. Domaćin posjeta bio je gradonačelnik Mirza Ganić, a nakon sastanka u kabinetu gradonačelnika obišli su poljoprivredne proizvođače sa područja Visokog.

– Ovim posjetom smo na terenu vidjeli čime se bave poljoprivredni proizvođaći, te na licu mjesta s njima i razgovarali o svim bitnim stvarima vezanim za njihovu proizvodnju. Ono što bih posebno istaknuo jeste podatak da Vlada Zeničko – dobojskog kantona po različitim poticajima godišnje u Visoko implementira negdje oko milion KM, a ove godine je i Gradska uprava paralelno implementirala određene projekte kojima smo za podršku poljoprivrednoj proizvodnji izdvojili oko 430.000 KM, što su značajna sredstva ako znamo da ranijih godina nije bilo velike podrške s lokalnog nivoa. Visoko je poljoprivredni grad, poznati smo po proizvodnji hrane za naše građane, ali i tržište cijele BiH. – kazao je nakon posjeta gradonačelnik Ganić, te dodao kako su visočki poljoprivredni proizvođači okupljeni u nekoliko udruženja sa kojima Gradska uprava sarađuje i zajednički dogovara realizaciju projekata.

– U narednoj godini očekujemo i još veću podršku, jer zelena polja su osnova našeg razvoja, a domaći poljoprivredni proizvodi osnova našeg zdravlja. Zato trebamo prepoznati i podržati ovu djelatnost i ove proizvođače kako bi se razvijali, a postoji potencijal da se povećava i broj zaposlenih u ovoj djelatnosti. – istaknuo je gradonačelnik Ganić.

Premijer i ministri zajedno sa domaćinom gradonačelnikom Visokog su obišli plasteničke proizvođače, kao i farmu krava u Liješevi kod Visokog.

– Mi smo u ovim pandemijskim godinama, pored ulaganja u zdravstvo, uložili velika sredstva i u privredu i poljoprivredu da bi naši proizvođači opstali u ovim pandemijskim godinama. U Zeničko – dobojskom kantonu imamo preko 20 poticajnih mjera i iznos od preko 3,5 miliona KM, a sve s ciljem razvoja poljoprivredne proizvodnje na području ZDK. Nekada smo bili lideri u peradarstvu i malinarstvu, a posljednjih godina je u ekspanziji plastenička proizvodnja, posebno u Visokom, i to je nešto što nas raduje. – kazao je premijer ZDK Mirnes Bašić.

I resorni ministar Mirsad Hadžić je kazao kako je zadovoljan posjetom poljoprivrednim proizvođačima, te prilikom da se na licu mjesta uvjere kako ovi ljudi rade, žive i posluju.

– Ovo su korisnici poticaja i još jednom smo imali priliku da se uvjerimo da podrška završava u pravim rukama. U budućnosti ćemo činiti sve što je moguće kako bismo ove ljude još više podržali, a nastavit ćemo i sa posjetama da se i lično uvjerimo u probleme i potrebe poljoprivrednih proizvođača. – kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Mirsad Hadžić.