Projekti koji uljepšavaju ulice Alije Izetbegovića i Čaršijska

Uporedo sa pokretanjem procedura za izradu idejnog rješenja uređenja dvije glavne gradske ulice, Alije Izetbegovića i Čaršijska, gradska administracija je pokrenula projekte uređenja prostora i zgrada u dvije pomenute ulice, kako bi se uljepšala sama gradska jezgra, a prije realizacije historijskog projekta. U proteklom periodu uklonjene su stare zgrade prekoputa Pošte i KTK prodavnica ispod Bijele džamije, a u narednom periodu predstoji uklanjanje drvenih dućana ispred Bijele džamije koji svojom dotrajalošću i azbestnim krovovima ugrožavaju građane, ali i estetski prave ruglo od našeg grada i zaklanjaju biser arhitekture, dobitnicu Aga Khanove nagrade našu ljepoticu Bijelu džamiju. Također, u toku je uređenje fasade na zgradi Gradske uprave.

– Svjedoci smo da je fasada bila oronula, estetski u jako lošem stanju posebno zbog malte koja je otpadala i fleka  koje su bile vidljive golim okom. Nešto što godinama nije urađeno danas predstavlja jednu od najljepših zgrada u centru Visokog. Trenutno su završene dvije strane, a izvođač radova prebacuje skele na drugi dio zgrade kako bi nastavio s uređenjem. Također, tokom uređenja fasade pripremljena je i iluminacije zgrade, tako da će zgrada Gradske uprave biti i osvijetljena. Ono što bih napomenuo jeste i stanje u kojem se nalaze zgrada Partizana, stare pošte i katastarskog ureda koje ćemo također u narednom periodu urediti, kao i zgradu Zavičajnog muzeja. Ovim aktivnostima gradska jezgra će dobiti mnogo ljepši izgled, ali će biti i mnogo sigurnija za sve naše građane i privlačnija za turiste koji nam dolaze iz cijelog svijeta. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić. 

Finansijska vrijednost investicije rušenja objekata i rekonstrukcije fasade Gradske uprave Visoko iznosi preko 300.000 KM, a neprocjenjiva je vrijednost koju će svojim izgledom ove građevine donijeti Visokom. –  Sve ove aktivnosti su sastavni dio uređenja glavnih gradskih ulica. Zapušteni smo u svakom segmentu, ali svojim radom i trudom pokazujemo da može bolje i da su već vidljive konture slagalice iz vizije razvoja našeg Visokog. – zaključio je gradonačelnik Ganić.