Promovisana monografija „Visoko i okolina kroz historiju II – Osmanski period“

U Kulturnom centru Altindag večeras je upriličena promocija monografije „Visoko i okolina kroz historiju II – Osmanski period“ u organizaciji JU „Zavičajni muzej“ Visoko. Promotori ovog kapitalnog djela bili su dr. Ramiza Smajić, dr. Aladin Husić i dr. emeritus Ibrahim Krzović, a prisutne je uime Gradske uprave pozdravio i gradonačelnik Mirza Ganić.

– Zadovoljstvo mi je što baš na ovaj veliki dan, Dan državnosti BiH, imamo priliku da prisustvujemo promociji ove izuzetno važne monografije. Meni je prvenstveno kao čovjeku, a onda i kao gradonačelniku posebno drago da sam imao priliku učestvovati u pripremama, da se uokviri i prezentuje jedna ovakva monografija, ali i što sam imao priliku odmah da reagujem, te osiguramo finansijska sredstva da bismo danas imali promociju ovako važnog djela. Danas je poseban dan, Dan državnosti, ali i dan kada je promovisana monografija koju ćemo moći da poklonimo našim prijateljima koji nam dolaze u Visoko, a i zbog svih nas kako bismo mogli da znamo šta je i kako nekada bilo, da čuvamo ono što je dobro i svjedočimo historiji našeg Visokog. – kazao je u obraćanju gradonačelnik Ganić.

Promociju je vodila direktorica Zavičajnog muzeja Đenan Ganić.

– 1984.godine je izašla prva monografija koja je obuhvatila Visoko kroz prahistoriju, antičko doba i srednji vijek, a zahvaljujući Gradskoj upravi Visoko i gradonačelniku Mirzi Ganiću, te predsjedniku Upravnog odbora Zavičajnog muzeja Dženanu Handžiću, krenula je i ova priča o drugom dijelu koji je bio spreman još 2012.godine, ali iz različitih razloga nismo mogli da ga odštampamo. Monografija obuhvata osmanski period, a govori o kulturnom, historijskom, etnografskom i etnološkom životu Visokog i ovo je kapitalno djelo koje će poslužiti svim istraživačima i onima koje interesuje osmanski period u Visokom. – zaključila je direktorica Đenana Ganić.