Saopćenje Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama povodom Kurban bajrama

Komisija za odnose sa vjerskim zajednicama poziva građane, koji namjeravaju obaviti  vjerski  obred  klanja  kurbana, da poštuju preporuke Instituta za zdravlje  i sigurnost hrane Zenica.

Preporuke  se odnose na:

– zdravstveno stanje životinja;

– na  dobru  organiziranost kako  bi se proces klanja  i podjele  obavio  što brže  da ne bi došlo do kvarenja mesa zbog  visokih temperatura;

– adekvatno zbrinjavanje nejestivih i neupotrebljivih dijelova kurbana  kako nalažu  vjerske  i zdravstvene procedure koje su kompatibilne.

Pozivamo ustanove i organizacije, koje  primaju  kurbansko meso, da  poštuju  preporuke Instituta za zdravlje  i sigurnost hrane Zenica, da pripreme svoje prostorije  i mjesta  za skladištenje  mesa  uz osigurane zdravstvene  uvjete.

Pozivamo gradsku sanitarnu inspekciju da vrši pojačan nadzor u poštivanju preporuka Instituta za zdravlje  i sigurnost hrane Zenica, u vezi zdravstvenog stanja životinja,klanja kurbana, ispravno odlaganje  kurbanskih koža,  zbrinjavanje  nejestivih  ostataka i mesnog otpada  a posebno vršiti  nadzor  u ustanovama  i organizacijama gdje se donose  veće količine  kurbanskog mesa i  da li se to  obavlja  uz ispunjavanje  zdravstvenih  uvjeta  koje  nalaže  postojeća zakonska regulativa.

KOMISIJA ZA ODNOSE SA VJERSKIM ZAJEDNICAMA