SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Na području grada Visoko je trenutno jako loša epidemiološka situacija, koja ima tendenciju svakodnevnog pogoršanja, jer se broj zaraženih osoba rapidno povećava.
Zaključno sa danom 04.03.2021. godine na području cijelog grada imamo 144 osobe koje su pozitivne na Covid 19, a preko 350 osoba je pod mjerama zabrane kretanja (kućna izolacija).
Prema informacijama kojim raspolažemo, a koje smo dobili od Higijensko-epidemiološke službe JU Dom zdravlja Visoko radi se o novim sojevima koronavirusa, koji se brže šire i uzrokuju teže kliničke slike kod pacijenata i od zaražavanja nažalost nije pošteđena ni mlađa populacija.
Ovim putem upućujemo apel građanstvu da se pridržavaju Naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja se odnosi na obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru, održavanje socijalne distance, takođe preporučujemo da se u narednom periodu izbjegavaju javna i privatna okupljanja, da građani ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, a sve u cilju zaštite zdravlja stanovništva.
Apelujemo da se otkažu sve najavljene kulturne manifestacije, tribine, da se privremeno obustave amaterske sportske aktivnosti ( rekreacije), te da privredni subjekti kojima to mogućnosti dozvoljavaju organizuju rad na način da uvedu rad u smjenama i rad od kuće i da se radne prostorije redovno provjetravaju, čiste i dezinfikuju.