Sporazum Gradske uprave, Zavičajnog muzeja i Fondacije za još bolji turistički razvoj Visokog

U Maloj sali Gradske uprave Visoko danas je potpisan Sporazum o partnerskoj saradnji i međusobnoj koordinaciji u oblasti razvoja turizma na području grada Visoko između Gradske uprave Visoko, Zavičajnog muzeja i Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Mirza Ganić sa pomoćnicima, kao i direktorica Zavičajnog muzeja Visoko Đenana Ganić i direktor Fondacije dr. Semir Osmanagić sa saradnicima. – Drago mi je da smo potpisali jedan ovakav ugovor koji će mnogo značiti u daljem turističkom razvoju našeg grada. Naglasio bih i kako smo ove godine u turizam uložili značajna finansijska sredstva, tačnije 135.000 KM, što je u odnosu na svega 2.000 KM od prošle godine, veliki pomak i pokazatelj našeg opredjeljenja da nastavimo u pravcu što boljeg turističkog razvoja i promocije našeg grada. Pored svečanog dijela i potpisivanja sporazuma razgovarali smo i o svim aktuelnim temama, kako bismo što spremniji i bolje organizovani dočekali i narednu turističku sezonu u Visokom. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.

Zavičajni muzej Visoko trenutno obavlja pripreme za što skorije postavljanje stalne postavke, što je jako značajno za grad Visoko, ali i ovu instituciju. – Zavičajni muzej je dio ove priče vezane za razvoj turizma i predstavlja važan segment u turističkoj ponudi našeg grada. Ove godine počinjemo s nabavkom mobilijara i postavljanjem predmeta, te očekujemo što skorije formiranje stalne postavke, a jako nam je drago da su Gradska uprava i gradonačelnik Mirza Ganić prepoznali značaj ovog projekta i što ćemo postati ravnopravni na tržištu, jer znamo da je turizam sve jača grana privrede. – kazala je direktorica Zavičajnog muzeja Visoko, Đenana Ganić.

Zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma naglasio je i direktor Fondacije dr. Semir Osmanagić. – Godinama imamo sjajnu saradnju i nadam se da ćemo je i dalje unapređivati. Svake godine je sve više posjetilaca i želimo da svi subjekti uključeni u ovaj sporazum pruže što je više moguće da turistima koji nam dolaze ponudimo što više sadržaja i što bolju ponudu. Pričali smo i o konkretnim stvarima, parking prostorima, uređenju infrastrukture, kao i radovima na Bosanskoj piramidi Sunca, na kojoj očekujemo od naredne godine ponovo istraživanja i iskopavanje novih sondi. – istaknuo je dr. Osmanagić.