Sretan 8.april – Međunarodni dan Roma

Međunarodni dan Roma obilježava se 8.aprila, a u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u istoriji romskog naroda. Usvajanjem odluke o romskoj zastavi i himni na ovom kongresu usvojeni su simboli na romskoj zastavi, zelena boja koja simbolizuje zemlju i plava boja koja simbolizuje nebo. Crveni točak u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma, a službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Đelem, đelem (˝Idem, idem˝). Prvi kongres Roma u Londonu, kada su se susreli predstavnici Roma iz 25 zemalja i osnovali Romsku uniju, rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvatanjem naziva ˝Rom˝, a što na romskom jeziku znači čovjek.

Iako tradicionalno miroljubiv narod, Romi su u većoj ili manjoj mjeri bili žrtva neskrivene diskriminacije i rasizma, pogotovo tokom Drugog svjetskog rata. To je kod romskog naroda probudilo svijest i potrebu za organiziranom borbom u ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava. Kako bi razvili strategiju organizirane borbe za svoja prava, Romi svijeta organizuju Prvi kongres Roma svijeta pod parolom: STOP RASIZMU, DISKRIMINACIJI I PROGONIMA.

U Bosni i Hercegovini Romi započinju svoje organizovanje početkom devedesetih, u okviru humanitarnih organizacija ili udruženja građana, kako bi dali svoj doprinos razvoju romske zajednice u Bosni i Hercegovini i uopšte Roma u svijetu. Za očekivati je da će Bosna i Hercegovina, na svom putu ka evropskim integracijama, podržati uključenje Roma kao svojih državljana i građana, prije svega u procesima obrazovanja, zdravstva, zapošljavanja, stambene zbrinutosti te očuvanju identiteta i kulturne baštine. Uloga međunarodne zajednice je veoma značajna u smislu pružanja podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu uključenja Roma u društvo.

Na ovaj značajan datum za Rome širom svijeta, u svoje lično, kao i uime Gradske uprave Visoko, svim pripadnicima romske zajednice našeg grada od srca želimo Sretan Međunarodni dan Roma. Želja nam je da zajedničkim radom u budućnosti postižemo još bolje rezultate, te svakodnevno nastavimo raditi na unapređenju statusa Roma u našem društvu, što nam je i jedan od ciljeva i zadataka.

Gradonačelnik Grada Visoko

mr.sci. Mirza Ganić dipl.ing

Predsjedavajući GV Visoko

Nikola Pekić