Stigla vrijedna oprema za spašavanje za Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Visoko


U prostorijama firme „Firing“ Visoko danas je upriličena primopredaja značajne opreme za Štab Civiline zaštite Grada Visoko i Profesionalnu vatrogasnu jedinicu. Tim povodom su napravljene i teoretska, kao i pokazna vježba korištenja opreme, koju su izveli instruktori kompanije „Weber“.

– Ranije smo obećali da ćemo krenuti u opremanje Civilne zaštite, konkretno Profesionalne vatrogasne jedinice, pokrenuli smo i određene postupke javnih nabavki, a danas imamo isporuku najsavremenije opreme, hidrauličkog seta za spašavanje iz nesreća. Ponosan sam što smo uspjeli da PVJ opremimo ovim setom vrijednosti oko 50.000 KM, a nakon ovoga slijedi i isporuka opreme za vatrogasce. Preventivno ulažemo sredstva koja nisu mala, a s druge strane ovim ulaganjima i opremanjem smo spremni da odgovorimo svakoj potrebi koja se desi, a u nadležnosti je Civilne zaštite i vatrogasaca. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić, koji je prisustvovao primopredaji opreme i pokaznoj vježbi.
Ovom prilikom nabavljen je hidrauličko – baterijski set alata za spašavanje, koji se sastoji od hidrauličke baterijske razupore, hidrauličkih baterijskih makaza, teleskopskog cilindra, te opreme, baterija i punjača.
– I u narednom periodu nastavljamo s ulaganjem, od vatrogasnih vozila do opreme koja je jako bitna, jer je preventiva najbolji lijek i sredstvo da se pripremimo, te ako zatreba da možemo da reagujemo. Još bih na kraju napomenuo da smo među prvim lokalnim zajednicama koja je nabavila najsavremeniju opremu i nadam se da ćemo ostati među prvima i u svim drugim pozitivnim procesima. – kazao je gradonačelnik Ganić.